Spyker har till slut lyckats få sin vilja igenom.
1 av 2
Spyker har till slut lyckats få sin vilja igenom. - Foto: Martial Trezzini/AP/Scanpix
2 av 2
- Foto: AP/Scanpix

Spyker köper Saab

Saabaffären är, efter en ostadig seglats, till slut i hamn.


TROLLHÄTTAN. Nyhetsbyrån AFP och nyhetskanalen CNBC uppger nu att Saabaffären blir av - efter många turer fram och tillbaka.

Holländska Spyker Cars blir ny ägare i Saab efter att ha nått en uppgörelse med GM.

Prislappen: 2,9 miljarder kronor

- Hur kan ett så litet bilföretag köpa ett så mycket större? frågade sig Spykers vd Victor Muller själv på presskonferensen.

- Det kan bara hända i ovanliga fall. Men nu ska vi inte fokusera på det utan se framåt, sa Victor Muller.

Muller vill inte specificera vem som står för pengarna. Klart är att den ryska banken Converse Bank inte längre står som medfinansiär.

- Vi finansierar genom lån från olika håll, sa Muller på presskonferensen.

Däremot har General Motors bekräftat affären, enligt CNBC.

- General Motors, Spyker Cars och den svenska regeringen har jobbat väldigt hårt och kreativt för att nå en uppgörelse som kan garantera en hållbar framtid för detta unika och ikoniska märke. Och vi gläds alla åt den lyckliga utgången, säger John Smith, vice vd på GM.

Regeringen och näringsminister Maud Olofsson (c) ser nu över transaktionen och en förfrågan från Europeiska centralbanken om att träda in som garant för ett Saablån.

Och enligt den holländska tidningen de Telegraaf, som citerar en källa från Bloomberg, ska Spyker betala totalt 350 miljoner euro till General Motors,

Tidigare i dag stoppades Spykers aktie på börsen i Amsterdam. Handelsstoppet initierades av övervakningsmyndigheten.

Innan stoppet stod aktiekursen i 3,91 euro - och det innebär att den gått upp med 2,8 procent sedan måndagen.

Fiatchef sågar affär

Samtidigt sågade Fiatchefen Sergio Marchionne vid ett seminarium i Stockholm tidigare på tisdagen den planerade affären.

- Om nu Spyker får köpa Saab önskar jag dem all lycka. Men jag anser ändå att det är dags att lägga ned märket nu. Vi i Fiat har Ferrari och Maserati som är speciella märken och de säljer bättre än Saab, menar Fiatchefen.

Och varnar för vad som kan hända när Spyker nu fått sin Saabaffär i hamn.

- Det är bortkastade pengar att satsa i ett döende bilbolag. Varje gång det händer slutar det i katastrof.

Nytt företag

Som en del av uppgörelsen ska Spyker bilda ett nytt företag:Saab Spyker Automobiles som ska vara ett nytt hem för det klassiska svenska varumärket Saab.

Transaktionen tros vara helt avslutad i mitten av februari.

/
Senaste nytt

Protester när Sharif valdes till premiärminister

Har du fått det här mejlet? Nu varnar Försäkringskassan

Nu går Försäkringskassan ut och varnar allmänheten. Ett bluffmejl har gått ut till privatpersoner. I mejlet erbjuds elstöd för 2024, något som Försäkringskassan inte gör.

Vd: Vi vill bryta uran i Sverige

Regeringen och Sverigedemokraterna vill riva upp uranförbudet i Sverige. Ett bolag flaggar redan för att man vill bryta uran om stoppet hävs. Vi vill vara en uranproducent, säger Aura Energys vd Andrew Grove.

Dålig arbetsmiljö på jobbet? Då måste du göra det här

Att jobba övertid är inte helt ovanligt men för många kan det vara en extra börda att ha en chef eller kollega som ofta kräver fortsatt arbete även om dagen är slut. Nyheter24 har pratat med juristen på Akademikerförbundet SSR som ger sina bästa råd och tips på hur du då ska agera.

Drönare nedskjuten i Finska viken

Ryssland sköt ned en drönare i Finska viken, cirka 40 kilometer utanför S:t Petersburg, på lördagskvällen, rapporterar Ilta-Sanomat med hänvisning till ryska medier.

Fruktade smittor på väg – men ingen övervakar

1 timme sedan
Invasiva myggarter närmar sig Sverige – med fruktade virus som zika, dengue och nilfeber i bagaget. Men ingen har koll på var, om och när de dyker upp. De vektorburna virussjukdomarna står och knackar på dörren, men det finns inga avsatta medel för övervakning, säger myggforskare Anders Lindström.