Den polska rättvisan har sjabblat och han kan därför inte gripas som misstänkt för stölden av Arbeit macht frei-skylten.
1 av 2
Den polska rättvisan har sjabblat och han kan därför inte gripas som misstänkt för stölden av Arbeit macht frei-skylten. - Foto: AP/Scanpix
Den svenske exnazistledaren Anders Högström kan ännu ett tag leva i frihet.
2 av 2
Den svenske exnazistledaren Anders Högström kan ännu ett tag leva i frihet. - Foto: All Over/Montage: Moremi Agbaje

Hjärnan bakom Auschwitzkuppen kan inte gripas

Den polska åklagarens miss gör att svenske exnazisten Andreas Högström inte kan gripas.


KRAKOW. Den polske åklagare, som leder utredningen av den fräcka stöldkuppen mot Auschwitz, har mötts av en motgång. Och den svenske exnazisten Anders Högström kan andas ut i frihet - åtminstone ett tag till.

Allt på grund av några formaliteter, rapporterar Gazeta Wyborcza.

En polsk regiondomstol i Krakow avslog under tisdagen åklagarens häktningsframställan med motiveringen att den var inkomplett.

Det innebär att någon europeisk arresteringsorder inte kan utfärdas och att Anders Högström inte kan gripas för stölden av Auschwitzskylten Arbeit macht frei, som stals från det forna dödslägret i december 2009.

Åklagaren får nu 30 dagar på sig att komplettera sin framställan med de uppgifter som saknas. Bland annat saknas förnamn på Anders Högströms föräldrar och papper som visar att han bor i ett annat EU-land.

Nu har den polske åklagaren 30 dagar på sig att komplettera ansökan med de uppgifter som saknas. Bland annat fattas förnamnen på Högströms föräldrar och dokument som visar att han bor i ett annat EU-land.

/
/
/
Senaste nytt

Lastbil har vält på E4 i Skåne

Fikabröd nya vapnet mot vildsvinen

1 timme sedan
Gammalt fikabröd sätts in för att hålla vildsvinen inom det svinpestsmittade kärnområdet kring Fagersta, rapporterar Jaktjournalen.

Polisen i Åstorp rapporterar om trafikolycka

3 timmar sedan
"En singelolycka med en lastbil inträffar på E4 i höjd med Åstorp.", skriver polisen på sin hemsida.

Viaplay säljer brittiska verksamheten

3 timmar sedan
Viaplay köpte förra året den brittiska strömnings- och tv-kanaloperatören Premier Sports för 387 miljoner kronor. Nu säljer Viaplay tillbaka verksamheten till de tidigare ägarna, rapporterar Dagens industri. Försäljningspriset är hemligt.

USA-börsen: Bilar vinnare – skinka förlorare

3 timmar sedan
Indexrörelserna på New York-börsen var marginella på onsdagen. Breda S&P 500-index backade 0,1 procent och Nasdaqs tekniktunga kompositindex tappade 0,2 procent, medan Dow Jones industriindex stängde oförändrat.

Polisen rapporterar om brand, Solna

igår 21:41
"Det kommer ut rök från en bostad i ett flerfamiljshus i Huvudsta", skriver polisen på sin hemsida.