Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Allt fler barn säljer sex på nätet

Leif R Jansson/Scanpix

Nyheter | 01/02/2010 15:40

Allt fler barn pressas av vuxna till att sälja sex över nätet. Både antalet förövare och utsatta ökar, men mörkertalet kan vara stort.

Det blir allt fler polisutredningar kring unga och barn som säljer sex på nätet.

Och inte bara utredningarna blir fler.

Målsägarna, de som säljer nätsexet, är fler i varje utredning än tidigare. Varje förövare har alltså kontakt med fler personer än förr, tror polisen.

– Det här är en ny typ av brott som har ökat över tiden. Och även om antalet inte är så stort så är det ett stort problem, säger Björn Sellström, kriminalinspektär som utreder barnporrbrott på nätet, till Aftonbladet.

Björn Sellström tror också att offren kan vara betydligt fler än vad man känner till. Mörkertalet befaras vara stort eftersom barnen och ungdomarna kan känna skuld och skam och inte vilja berätta.

Betalningen kan ofta utgöras av småsaker som påfyllning av kontantkort och liknande.

Men Björn Sellström poängterar att det är de vuxna förövarna som pressar barnen till att sälja nätsex, inte de själva som tar initiativet.

– Det är som med i princip all prostitution, den är framtvingad, säger han till Aftonbladet.