- Foto: Moderaterna Stockholms stad

Toppkandidat för moderaterna avgår

Mats Rudin - toppkandidat för moderaterna i valet i Stockholms stad - i medlemsfuskskandal. Avsäger sig sin kandidatur, enligt DN.


Moderaten Mats Rudin var en av tio toppkandidater i partiets provval till riksdagen. Han hamnade på plats sju, men när valberedningen la sitt slutgiltiga förslag fick han nöja sig med en åttonde plats. Till förmån för statsminister Fredrik Reinfeldt.

Men så på fredagskvällen avsade han sig sin kandidatur efter att det avslöjats att han själv betalat medlemsavgifterna för nya partimedlemmar, avslöjar nu Dagens Nyheter.

"Levererar flest röster"

- Jag blir inte invald på grund av att jag tillhör toppskiktet av att skriva artiklar. Jag är nog en av dem som värvar flest medlemmar och levererar flest röster till partiet förutom de mer kända ansiktena, säger Mats Rudin, som brukar plädera för sig själv med argumentet att de nya medlemmarna ska rösta på honom.

Men de nya medlemmarna har alltså inte betalat medlemsavgiftgen själva. 100 kronor per skalle har Mats Rudin pungat ut med ur egen ficka.

Riksdagslön hägrade

Hade fusket inte avslöjats hade han med all säkerhet suttit i riksdagen efter valet och kammat hem 55 000 i månadslön. Utöver diverse extraarvoden.

Möjligen ett incitament för frikostighet innan valet.

-?Visst har det hänt att jag har värvat, ganska ofta till och med, en del personer, vänner och andra personer till moderaterna, och jag inte har tagit en hundralapp av dom. Det känns futtigt, säger han till DN.

Bryter mot stadgarna

Men Sverker Eriksson, chefsombudsman för moderaterna i Stockholms stad och län är på det klara med att det inte är ett okej tillvägagångssätt. Det bryter mot partiets stadgar, säger han.

- Då har man definitivt gått över gränsen. Det blir som att köpa sig röster, säger Sverker Eriksson till DN.

Några minuter senare har Mats Rudin avsagt sig sin kandidatur till riksdagen. Mats Rudin sitter också i kommunfullmäktige i Stockholms stad. Det är dock oklart om han avser att behålla det uppdraget.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.

SMHI varnar – här blir det snö i påsk

1 timme sedan
Snöfall, sol, plusgrader och sedan återigen kallt. Jag skulle beskriva påskvädret som ostadigt över landet, säger Christopher Greenland, meteorolog vid SMHI.