Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Toppkandidat för moderaterna avgår

Moderaterna Stockholms stad

Nyheter | 12/02/2010 23:07

Mats Rudin - toppkandidat för moderaterna i valet i Stockholms stad - i medlemsfuskskandal. Avsäger sig sin kandidatur, enligt DN.

Moderaten Mats Rudin var en av tio toppkandidater i partiets provval till riksdagen. Han hamnade på plats sju, men när valberedningen la sitt slutgiltiga förslag fick han nöja sig med en åttonde plats. Till förmån för statsminister Fredrik Reinfeldt.

Men så på fredagskvällen avsade han sig sin kandidatur efter att det avslöjats att han själv betalat medlemsavgifterna för nya partimedlemmar, avslöjar nu Dagens Nyheter.

"Levererar flest röster"

- Jag blir inte invald på grund av att jag tillhör toppskiktet av att skriva artiklar. Jag är nog en av dem som värvar flest medlemmar och levererar flest röster till partiet förutom de mer kända ansiktena, säger Mats Rudin, som brukar plädera för sig själv med argumentet att de nya medlemmarna ska rösta på honom.

Men de nya medlemmarna har alltså inte betalat medlemsavgiftgen själva. 100 kronor per skalle har Mats Rudin pungat ut med ur egen ficka.

Riksdagslön hägrade

Hade fusket inte avslöjats hade han med all säkerhet suttit i riksdagen efter valet och kammat hem 55 000 i månadslön. Utöver diverse extraarvoden.

Möjligen ett incitament för frikostighet innan valet.

-?Visst har det hänt att jag har värvat, ganska ofta till och med, en del personer, vänner och andra personer till moderaterna, och jag inte har tagit en hundralapp av dom. Det känns futtigt, säger han till DN.

Bryter mot stadgarna

Men Sverker Eriksson, chefsombudsman för moderaterna i Stockholms stad och län är på det klara med att det inte är ett okej tillvägagångssätt. Det bryter mot partiets stadgar, säger han.

- Då har man definitivt gått över gränsen. Det blir som att köpa sig röster, säger Sverker Eriksson till DN.

Några minuter senare har Mats Rudin avsagt sig sin kandidatur till riksdagen. Mats Rudin sitter också i kommunfullmäktige i Stockholms stad. Det är dock oklart om han avser att behålla det uppdraget.