Polisen ska få sitt eget signalspaningsorgan.
1 av 2
Polisen ska få sitt eget signalspaningsorgan. - Foto: AllOver
Inte minst Säpo har efterlyst att kunna ta del av signalspaningsunderrättelser. På bild Säpochefen Anders Danielsson.
2 av 2
Inte minst Säpo har efterlyst att kunna ta del av signalspaningsunderrättelser. På bild Säpochefen Anders Danielsson. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Snart kan polisen få sitt eget FRA

Snart släpper regeringen bomben, enligt tidningen Ny Teknik. Polisen ska få ett eget signalspaningsorgan som ska förse myndigheten med underrättelseinformation.


Det första säkra tecknet på att något var i görningen kom redan i mitten av december 2009. En arbetspromemoria från justitiedepartementet läckte ut på sajten Wikileaks - som är tänkt att användas av just ämbetspersoner och tjänstemän som vill läcka heta uppgifter anonymt.

Promemorian avslöjade regeringens planer på att utreda ett eget signalspaningsorgan - ett FRA - åt polismyndigheten.

Utredning på väg

Nu skriver tidningen Ny Teknik att en sådan utredning är på väg att tillsättas.

- Det finns inget beslut om en sådan utredning, säger Karin Erlingsson, handläggare på justitiedepartementet till Ny Teknik.

Lika fåordigt bekräftande är också justitieminister Beatrice Asks pressekreterare Martin Valfridsson:

- Jag kan ingenting säga innan det har tagits ett beslut, säger han.

Irritation hos Säpo

De nya reglerna förhindrar polisen från att "handla i FRA-shopen" från och med den 1 december. Detta har i synnerhet fått Säpo att knorra.

- Vi har inte kunnat inrikta signalspaningen, vilket vi vill ha möjlighet att göra, säger Mattias Lindholm, pressekreterare på Säpo, till Ny Teknik.

Polisens FRA-shop skulle, enligt förslaget, antingen utformas som en särskild polisär signalspaningsfunktion eller som en del av det befintliga FRA.

FRA-lagen utsattes för skarp kritik - också internt inom allianspartierna. Men klubbades till slut med 15 ändringsförslag för att stärka integriteten för den enskilde. I dessa nya regler ingår bland annat förbudet för Säpo att inhämta underrättelser från FRA.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Gruvbolag får leta mineral på samebys område

Per Anger-priset till kambodjansk fackledare

Den kambodjanska människorättsförsvararen Sithar Chhim tilldelas årets Per Anger-pris för sin kamp för bättre villkor för landets arbetare.

Kriminella använder Foodoras kläder vid brott

Matleverantören Foodoras kläder och väskor utnyttjas gång på gång av kriminella som förklädnad när de begår brott, visar P4 Göteborgs granskning.

Glatt på Asienbörserna

De ledande börserna inledde alla torsdagshandeln i dur i ett läge där investerarna ändå fortsatt håller ett vakande öga på händelseutvecklingen i Mellanöstern.

Stopp för fler hotell i Amsterdam

1 timme sedan
Den som vill bygga nya hotell gör bäst i att söka sig någon annanstans än till Amsterdam.

Biskop förlåter misstänkt i knivdåd

2 timmar sedan
Den assyriske biskop som knivhöggs vid ett dåd i en kyrka i västra Sydney tidigare i veckan meddelar att han förlåter den som attackerade honom.