Tågbana
Snökaos för SJ - Foto: Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX

Tågen kan stå stilla nästa vinter också

I dag ställs SJ till svars för snökaoset i riksdagen. Medan de skyller på den tuffaste vintern i mannaminne står resenärerna kvar på perrongen och huttrar. År ut, år in. Men nu mobiliserar de på Facebook.


Under torsdagen ska SJ och Banverket ställas till svars inför riksdagen. Politikerna vill veta varför tågen står stilla. Det undrar också många kylslagna pendlare.

I december månad var mer än 15 procent av SJ:s tåg försenade till slutdestination. Det är första gången sedan mitten på 80-talet som statistiken är fullt så mörk. Inte heller för Stockholms lokaltrafik, SL, såg vintermånaden ljus ut.

SJ skyller på Banverket, Banverket skyller på den sittande regeringen, och den sittande regeringen skyller på företrädarna.

- Vi har en akut situation nu sedan några veckor som beror på vädret. Det har varit ihållande kyla i hela landet under lång tid, samt stora mängder snö som gör att det ställer till det för alla transportslag. Den delen är tyvärr svår att förebygga då det är extrema vädersituationer som är svåra att ha beredskap för, säger Kenneth Hultgren, centerpartist, och kontaktperson för transport och telekom på näringsdepartementet.

Men det här argumentet biter inte på allmänheten. När Julia Hellerstedt, 16, var på väg hem från skolan i Stockholm, satt hon och hennes kompis och väntade på ett försenat tåg.

- Nej, men SL, snöar det? I år igen? sa hennes väninna irriterat.

Julia Hellerstedt bestämde sig för att skapa en Facebook-grupp med samma namn som den slitna frasen. Och gruppen växte med enorm kraft. I dag har den över 20,000 medlemmar.

- Det stämmer inte att den situation vi har haft i år, har varit år efter år. Man pratar om att motsvarigheter till årets vinter inte funnits på 50 år. Varken politiker eller myndigheter eller tågoperatörer råder över vädret, säger näringsdepartementets Kenneth Hultgren (c) till Nyheter24.

Att det skulle handla om snålhet från regeringens sida när det handlar om att fördela pengar till Banverket stämmer, enligt Kenneth Hultgren, inte heller.

- Det är alltså ingen pengafråga utan Banverket har de pengar de behöver för att hantera detta. Men då felet till stor del ligger i växelsystemet, och det finns 12 000 växlar i hela landet, så är det en utmaning.

Trots att Banverket satsade på förberedelser inför förra vintern, verkade det inte räcka.

- Man måste satsa på drift och underhåll till nästa vinter. Man måste se till att den produkt man använder tas bättre hand om. Annars funkar det inte när det börjar snöa, säger Martin Sandberg, som utreder järnvägsfrågor på företaget Railize.

Banverket skriver på sin hemsida att spåren är anpassade efter svenskt klimat så "normalt" vinterväder ska inte vara några problem. Stora snömängder, starka vindar och extrem kyla kan däremot medföra problem.

Med dessa betryggande ord får pendlare och övriga resenärer helt enkelt hoppas på att nästa års vinter inte blir lika “onormal” som denna ska ha varit.

 

/
SJ
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

1 timme sedan

Tesla levde inte upp till förväntningarna

1 timme sedan
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

1 timme sedan
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

2 timmar sedan
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

2 timmar sedan
En kvinna i behov av särskild bostad enligt LSS fick vänta nästan två år innan hon fick ett boende. Det berodde enligt Luleå kommun på platsbrist, något förvaltningsrätten inte ser som en acceptabel orsak.

Polisen i Malmö rapporterar om brand

2 timmar sedan
"Brand i flerfamiljshus", skriver polisen på sin hemsida.