Är du en varjedagduschare? Klicka dig igenom bildspelet för att kolla om du passar in i statistiken.
1 av 12
Är du en varjedagduschare? Klicka dig igenom bildspelet för att kolla om du passar in i statistiken. - Foto: Markus Schreiber/AP/Scanpix
Svenska folkets duschvanor är kartlagda. Klicka dig igenom bildspelet för att kolla om du passar in i statistiken.
2 av 12
Svenska folkets duschvanor är kartlagda. Klicka dig igenom bildspelet för att kolla om du passar in i statistiken. - Foto: Pressens Bild/Scanpix
3 av 12
4 av 12
5 av 12
6 av 12
7 av 12
8 av 12
9 av 12
10 av 12
11 av 12
12 av 12

Duschar dagligen? Då är du folkpartist

Nu är svenska folkets duschvanor kartlagda. Och männen vinner över kvinnorna i renlighets-SM.


Börjar du dagen med en skön och varm dusch? Varje dag? Då är du sannolikt folkpartist.

38 procent av svenskarna duschar varje dag, enligt en färsk undersökning som opinionsföretaget Novus gjort på uppdrag av Hemtex.

Den typiske varjedagsduscharen är man, mellan 45 och 59 år gammal, röstar på folkpartiet eller centern, är ansluten till akademikernas fackförbund Saco och tjänar bra. Och han bor inte i Småland.

Minst antal varjedagsduschare återfinns bland grundskoleleverna. Högskolestudenter duschar i större utsträckning en gång om dagen än gymnasister.

Män mer renliga än kvinnor

Men 16-29-åringarna sticker också ut bland dem som duschar flera gånger om dagen. Tre procent i den åldersgruppen är intensivhygienister.

Arbetslösa placerar sig någonstans i mitten med 39 procent som duschar en gång om dagen.

60-plusarna är däremot inga begivna duschare. I den åldersgruppen duschar bara 29 procent dagligen.

Ägnat att väcka viss förvåning är kanske könsklyftorna. Vem hade kunnat tro att männen är mer hygieniska än kvinnorna? 42 procent av männen, men bara 34 procent av kvinnorna duschar varje dag.

Och blockpolitiken fullkomligt havererar i duschfrågan. Mest gemensamt har vänsterpartister och kristdemokrater som oftare än andra duschar så lite som en till två gånger per vecka.

 

FOTNOT: Novus undersökning på uppdrag av Hemtex genomfördes mellan 11 och 15 februari 2010 och omfattade 1 000 personer som svarade via webben.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

1 timme sedan
Påskfirandet är dessvärre inte lika trevligt för alla. Att återse familj och släkt kan betyda olika saker för olika människor. Nyheter24 har pratat med en psykolog om hur man kan hantera oron inför påskfirandet.

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

1 timme sedan
Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.