ABB har godståg
Person omkommit - Foto: ABB

Kines överkörd av tåg i Dalarna

Kinesisk delegation till ABB stod innanför bommarna och diskuterade. Och märkte inte att ett godståg närmade sig med full fart. En 47-åring omkom när han träffades av det framrusande tåget.


LUDVIKA. Fyra kineser från en underleverantör till ABB stod utanför företagets Ludvikakontor - där de var på tillfälligt besök - inbegripna i en livlig diskussion. Trots att bommarna var nedfällda och signalerna plingade upptäckte de inte det godståg som kom framrusande.

Plötsligt var en av dem död.

- Den omkomne var en utländsk leverantör som tillsammans med tre kollegor var på ett kortare besök hos ABB i Ludvika. Ärendet är nu under utredning av polisen och där kartläggs hur olyckan kunde inträffa, säger Christine Gunnarsson, presschef på ABB, till Dalademokraten.

- ABB känner starkt med de drabbade och de anhöriga till den omkomne. Vi har kontakt med den omkomnes familj och stöttar hans tre kollegor.

Såg inte tåget komma

Olyckan beskrivs som förbluffande och polisens trafikutredningsgrupp samt Banverket utreder nu hur det kunde hända.

Av okänd anledning stod den lilla gruppen om fyra kineser, som alla jobbar åt en leverantör till ABB, mellan nedfällda bommar på spåret. Men de la märke vare sig till de nedällda bommarna eller signalen som varnade för ett annalkande tåg. Inte heller såg de godståget komma.

Slungades upp i snödriva

Plötsligt hade en av dem, en 47-årig kinesisk medborgare, träffats av tåget och hamnat i en snödriva.

- De tre chockade kollegerna uppgav för polis på plats att de plötsligt känt ett vinddrag där de stod, varvid kompisen som stod lite vid sidan av övriga träffats av tåget, säger Yngve Andersson vid Ludvikapolisen, till Dalademokraten.

Den kinesiska delegationen hade av allt att döma överhuvud taget inte insett att de stod mitt i en järnvägskorsning och diskuterade.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!