Från rekord till kris på bara ett par år. Den utvecklingen spår CSN för svenska högskolor.
Från rekord till kris på bara ett par år. Den utvecklingen spår CSN för svenska högskolor. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Kris väntar landets högskolor

CSN varnar för att universitet och högskolor snart töms på studenter.


– Trycket mot skolorna kommer att klinga av och det kommer bli väldigt tufft för läroverken, säger Magnus Forss på CSN till Dagens Nyheter.

Aldrig har så många studenter pluggar samtidigt på svenska högskolor och universitet. I jämförelse med 2008 var 22 000 fler studenter inskrivna i fjol.

– Konjunkturläget har stor betydelse, som det är nu väljer många att studera då det är svårt att få ett jobb, säger utredaren Marie Kahlroth på Högskoleverket till DN.

Men nu tror CSN att det snart svänger.

– Vi tror att det kommer vara tvärt om inom en snar framtid. Enligt våra prognoser kommer andelen ungdomar som är intresserade av studier sjunka kraftigt, säger Magnus Forss på CSN: s utvärderings- och statistikenhet, till DN.

CSN spår att om två till tre år uppstår en kris för framför allt mindre högskolor.

– De stora skolorna som det har gått bra för har sparat anslag, men de mindre har ofta inte det och kan få svårt att klara sig om det blir färre studenter, säger Marie Kahlroth på Högskoleverket till DN.

/
/
/
/
CSN
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Man hotade sajt – polis hittade stor mängd knark

Ja till Ukrainastöd – Biden lovar vapen i veckan

1 timme sedan
Senaten i USA:s kongress säger som väntat ja till ett stöd på nära 61 miljarder dollar till Ukraina. Kiev har väntat på stödet sedan i höstas för att stå emot Rysslands anfallskrig.

Rysk robotattack mot Charkiv

1 timme sedan
Minst två personer vårdas för splitterskador efter en rysk robotattack mot storstaden Charkiv i nordöstra Ukraina, uppger borgmästare Ihor Terechov.

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

2 timmar sedan
Säpo föreslår att tjänstepersoners namn bör anonymiseras i offentliga beslutshandlingar. Enligt myndigheten skulle beslut utan namn bättre skydda individer och stat mot bland annat gängbrottslighet, rapporterar Sydsvenskan.

Misstänkt grovt brott i Södertälje

idag 00:46
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

igår 22:54
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.