Onsdag 17 Aug
Stockholm

Kris väntar landets högskolor

Från rekord till kris på bara ett par år. Den utvecklingen spår CSN för svenska högskolor.
Från rekord till kris på bara ett par år. Den utvecklingen spår CSN för svenska högskolor. Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

CSN varnar för att universitet och högskolor snart töms på studenter.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

– Trycket mot skolorna kommer att klinga av och det kommer bli väldigt tufft för läroverken, säger Magnus Forss på CSN till Dagens Nyheter.

Aldrig har så många studenter pluggar samtidigt på svenska högskolor och universitet. I jämförelse med 2008 var 22 000 fler studenter inskrivna i fjol.

– Konjunkturläget har stor betydelse, som det är nu väljer många att studera då det är svårt att få ett jobb, säger utredaren Marie Kahlroth på Högskoleverket till DN.

Men nu tror CSN att det snart svänger.

– Vi tror att det kommer vara tvärt om inom en snar framtid. Enligt våra prognoser kommer andelen ungdomar som är intresserade av studier sjunka kraftigt, säger Magnus Forss på CSN: s utvärderings- och statistikenhet, till DN.

CSN spår att om två till tre år uppstår en kris för framför allt mindre högskolor.

– De stora skolorna som det har gått bra för har sparat anslag, men de mindre har ofta inte det och kan få svårt att klara sig om det blir färre studenter, säger Marie Kahlroth på Högskoleverket till DN.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.