20 beaglehundar som varit försöksdjur på Astra Zenecas nedlagda anläggning i Lund söker nytt hem.
1 av 2
20 beaglehundar som varit försöksdjur på Astra Zenecas nedlagda anläggning i Lund söker nytt hem. - Foto: Frank Franklin II/AP/Scanpix
Liksom ett stort gäng hamstrar och andra gnagare.
2 av 2
Liksom ett stort gäng hamstrar och andra gnagare. - Foto: Carolyn Kaster/AP/Scanpix

Astra Zencas försökshundar i limbo

900 anställda på Astra Zenecas anläggning i Lund lever i ovisshet om framtiden efter att företaget beslutat att lägga ned. Men också för 20 beaglehundar som använts som försöksdjur har drabbats av ett ovisst öde.


LUND. Nedläggningen av läkemedelsföretaget Astra Zenecas innebär att dagarna är räknade för de beaglehundar och gnagare som använts som försöksdjur, skriver Sydsvenskan.

Djurvänner försöker nu hitta nya hem åt djuren. På Twitter, Facebook, via mejl och i webbforum sprids nu ropen på hjälp.

”astra zeneca lägger ner i lund. de sysslar som de flesta vet om med djurförsök, och en stor del av dessa djur kommer att behöva nya hem. djurrättsalliansen håller på att samla in information om exakt antal.”, skriver en person på forumet Plantswap.

– Någon hörde av sig till oss som fått information från ett hundhem och frågade om vi kunde göra något. Det är ingen fråga som vi driver utan det görs av privatpersoner, säger Johan Carlsson, som deltagit i flera demonstrationer för Djurrättsalliansen vid Astra Zenecas ansläggning i Lund, till Sydsvenskan.

Ledningen för Astra Zeneca vet dock inte heller vart djuren ska ta vägen.

- Avvecklingen ska ske kontrollerat under två år. Under den tiden ska vi avgöra vad som händer med hundarna. Antingen flyttas de med till Mölndal eller så placeras de i hem. Om de placeras ska det ske på särskilda villkor eftersom de inte är tränade för att umgås i familjer, säger Ann-Leena Mikiver, presschef på Astra Zeneca, till Sydsvenskan.

Mikiver säger att det inte finns några planer på att avliva djuren.

– Nej, vi överväger bara flytt eller omplacering, säger hon till Sydsvenskan.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biskop förlåter misstänkt i knivdåd

Explosion i Trelleborg

Någon form av explosion har skett vid en lokal i ett bostadsområde i östra Trelleborg, vilket Sydsvenskan var först att rapportera om.

Avblåst strejkhot – men kan ändå påverka

1 timme sedan
Det blir inget av fackförbundet Kommunals varslade strejk på torsdagen – men flera verksamheter kommer ändå att påverkas, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Styrande partiet vinner i Kroatien

1 timme sedan
Det styrande konservativa partiet HDZ med premiärminister Andrej Plenkovic i spetsen vinner parlamentsvalet i Kroatien.

Explosion i trapphus i Göteborg

2 timmar sedan
En explosion har inträffat i trapphuset i ett flerfamiljshus i centrala Göteborg. Ingen person är skadad och de materiella skadorna beskrivs som små.

Nya amerikanska oljesanktioner mot Venezuela

igår 23:12
Bara ett halvår efter vissa lättnader drar USA åter åt den venezuelanska oljekranen.