- Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Rut och Rot skapar krisläge på Skatteverket

Kan tvingas minska antalet anställda med 2250 personer.


Skatteverkets ekonomi är hårt pressad. Med ett underskott på totalt 265 miljoner för i år och tidigare år är läget krisartat.

Och en av de stora anledningarna är Rut- och Rot-avdragen, menar Skatteverket som nu begör ökat anslag.

Arbetsuppgifterna har på grund av avdragen blivit fler men inte finansierats och volymerna för Rot- och Rut-avdragen har dessutom blivit större än väntat, uppger Riksdag & Departement.

Läget är så akut att Skatteverket kan tvingas minska antalet anställda med upp till 2250 personer under de närmaste fyra åren.

Dessutom riskerar skatteintäkterna att minska i takt med att krisläget förvärras eftersom kontrollverksamheten och servicen blir sämre.

/
/
Senaste nytt

Morgonens nyheter 3 december

Rånade par med pistol i villan – ingen gripen

1 timme sedan
Ett par i 50-årsåldern utsattes på lördagskvällen för ett rån i sitt hem i skånska Vellinge. Flera maskerade gärningspersoner beväpnade med ett pistolliknande föremål trängde in i deras villa.

Kollektivavtal för Ingrossokopplad klädkedja

1 timme sedan
Den italienska underklädeskedjan Intimissimi – med Bianco Ingrosso som affischnamn och ambassadör – har tecknat kollektivavtal i Sverige.

Ryssar önskar fred – på Putins villkor

1 timme sedan
Ryska medborgare ser gärna fred – men i så fall ska det ske på den ryska regimens villkor. Folk har lärt sig att leva med det brinnande kriget, enligt en analys av sinnesstämningen i Ryssland.

Efter rekordåren – nu vabbar vi mindre

1 timme sedan
Efter de senaste årens rekordsiffror verkar nu vabbandet minska bland småbarnsföräldrar. Med ett par veckor kvar av året är det betydligt färre ansökningar än under 2022, visar siffror som TT tagit del av.

Varnar för ”megatorka” i framtidens Europa

1 timme sedan
Extrem värme och torka som väntas bli vanligt i slutet av århundradet kan drabba Europa redan närmsta decennierna – och flera år i rad, enligt en ny studie.