Ändå sågs hon i en dokusåpa på teve göra armhävningar. Kvinnan på bilden har inget samband med artikeln.
Ändå sågs hon i en dokusåpa på teve göra armhävningar. Kvinnan på bilden har inget samband med artikeln. - Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Gjorde armhävningar i teve - nekas assistans

En funktionshindrad kvinna begärde att få personlig assistans. Men efter att hon medverkat i en dokusåpa och gjort armhävningar avslogs hennes begäran.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

LINKÖPING. En funktionshindrad kvinna med kroniska besvär ansökte om att få kommunens hjälp med personliga assistenter.

Men sedan hon i ett avsnitt av en dokusåpa på teve visat sig kapabel att göra armhävningar får hon avslag på sin begäran, skriver Östgöta-Corren.

Kvinnan var för några år sedan med om en olycka som gav henne kroniska besvär och smärta i nedre delen av ryggen, nacken och axlarna.

I långa perioder har hon varit rullstolsburen och enligt ett läkarintyg från juli förra året bedöms hennes arbetsförmåga vara helt nedsatt resten av livet.

Deltog i gympass i teve

Men när kvinnan ansökte om att få personlig assistans för att klara av i princip allt kring vardagen blev det tvärstopp hos Linköpings kommun.

Kommunen hänvisade bland annat till att kvinnan medverkat i ett teveprogram där hon går och handlar utan synbara problem och dessutom deltar i ett gympass under vilket hon gör armhävningar.

Av domen i förvaltningsrätten i Linköping framgår att kvinnan menar att hon med hjälp av mediciner och korsett lyckades röra sig relativt obehindrat. Att hon kunde röra armen var tack vare en spruta hon fått av sin läkare.

"Visste inte vad hon hette"

Kvinnan hävdar också att det inte är hon som gör armhävningar i programmet utan någon annan.

Efter programmet blev hon - enligt egen utsago - med svåra smärtor inlagd på sjukhus för vård och fick så mycket mediciner att hon "knappt visste vad hon hette".

Kvinnan fann dock ingen nåd hos förvaltningsrätten, som går på kommunens linje, och menar att kvinnan genom att anpassa bostaden kan klara sig själv, uppger Corren.

Utan personliga assistenter.

/
/
/
/
/