1 av 2
- Foto: TOBIAS RÖSTLUND / SCANPIX
2 av 2
- Foto: SCANPIX

Sista dagen med gratis influensavaccin

Bara en tredjedel av allt iknöpt vaccin har använts.


Onsdagen är den sista dagen för att få fritt vaccin mot svininfluensan. Från och med 1 april blir det både svårare och dyrare att få vaccinet.

Men behovet har också minskat betydligt. Under de senaste fyra veckorna har inte ett enda fall av svininfluensa rapporterats.

- Svininfluensans aktivitet är ju väldigt låg i Europa just nu och här i Norden är det i princip ingen aktivitet alls nu, säger Agneta Holmström på Socialstyrelsens smittskyddsavdelningen till SVT.

I vaccinlagret finns dock två tredjedelar av det inköpta vaccinet fortfarande kvar oanvänt. Bara sex miljoner doser av 18 miljoner beställda doser har gått åt. Förhandlingar om huruvida Sverige ska betala för de oanvända doserna pågår.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Livstids fängelse för Jönköpingsmord

Kvinna döms – injicerade bakterier i sin dotter

En 30-årig kvinna döms till sex års fängelse för synnerligen grov misshandel på sin dotter i Ångermanland. Kvinnan gav flickan läkemedel och injicerade bakterier i henne vilket medförde livshotande skador.

Tysk politiker inför rätta – yttrade nazislogan

Den kontroversielle tyske politikern Björn Höcke, regional ledare för ultranationalistiska AFD, ställs inför rätta för att ha använt sig av slagord från nazitiden.

EU ska konkurrera bättre – men vem betalar?

EU ska bli bättre på det mesta för att kunna konkurrera globalt, manar medlemsländernas ledare på toppmöte i Bryssel. Men hur det ska gå till är en annan fråga – och inte minst hur det ska betalas.

Ung person livshotande skadad i skidolycka

En ung person under 20 år har skadats allvarligt i en skidolycka i Ramundberget. Nu vårdas personen på sjukhus med livshotande skador, uppger Sveriges Radio.

Använde föreningens pengar till hyran – åtalas

Mannen misstänks ha använt idrottsföreningens pengar till att bland annat betala sin egen hyra.