Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Förbjuds att skriva ut narkotikaklassad medicin

- 05/01/2009, 13:22 -

Läkaren förbjuds att skriva ut narkotikaklassad medicin, efter omfattande missbruk av sin förskrivningsrätt.

ESLÖV. I flera år har läkaren Inge Carlsson drivit ärendet om sin rätt att skriva ut narkotikaklassad medicin. Hittills har Hälso- och sjukvårdsnämndens ansvarsnämd, länsrätten i Stockholm och kammarrätten, ansett att han bör förlora sin förskrivningsrätt.

I domen konstaterar kammarrätten att Carlsson skrivit ut narkotikaklassade mediciner mycket systematiskt och i stora mängder. När en patient får den typen av läkemedel ska man samtidigt få tillhörande vård, som regelbundna urinprov, och kontakt med sociala myndigheter och beroendecentrum. Carlsson har inte följt upp den vidare behandlingen av sina patienter som krävs när man får medicinen.

Men under förhandlingarna har han hela tiden kunnat fortsätta att skriva ut sina läkemedel. Detta då domstolarna sagt ja till inhibition, vilket innebär att han hade rätt till det innan rättegången avslutades.

Inge Carlsson kan överklaga beslutet vidare till regeringsrätten, men det är fortfarande oklart vad han kommer välja att göra.

– Vi har inte kommit så långt i diskussionerna än, säger hans advokat Göran Hellberg, enligt Sydsvenskan.

Om han väljer att inte överklaga så kommer domen att vinna laga kraft den 20 januari.

Skrivet av: