Ensamkommande flyktingbarn utsätts för kollektiv bestraffning i Östersund, säger flera anställda.
Ensamkommande flyktingbarn utsätts för kollektiv bestraffning i Östersund, säger flera anställda. - Foto: Ingvar Karmhed / SvD / SCANPIX

Flyktingbarn utsattes för kollektiv bestraffning

– Ungdomarna kan inte älska alla beslut, säger områdeschef Ingemar Edström.


ÖSTERSUND. Östersunds kommun har av många setts som ett fördöme när det gäller mottagandet av ensamkommande flyktingbarn.

Sedan starten 2007 har kommunen tagit emot runt 60 barn.

Men nu vittnar flera anställda vid kommunens verksamhet om flera fall av missförhållanden.

Kommunen praktiserar nämligen något som kallas konsekvenspedagogik, vilket har lett till att flera anställda valt att sluta.

– Det är ett enda perspektiv och en enda pedagogik på flera olika individer. Det är mycket kränkande och förringande, säger en tidigare anställd till Östersunds-Posten.

Kommunens inställning ledde i praktiken till att flera barn utsattes för kollektiv bestraffning. Till exempel kunde alla barn bli utan mat om ett barn misskött sig.

– För mig blir det ett straff när man gör så, det är kollektiv bestraffning, säger en annan tidigare anställd, som valde att sluta på grund av konsekvenspedagogiken, till Ö-P.

Områdeschef vid Östersunds kommun är Ingemar Edström. Han har aldrig fått några rapporter om att det skulle förekomma kollektiv bestraffning inom kommunen.

– Det måste stå för dem. Det är klart det kan uppfattas så bland ungdomen, så fungerar ungdomar. Det är klart att inte alla ungdomarna är tillfreds med det som händer på boendena. Om det går dem emot så är det klart att de har synpunkter på det. Och så är det med personal också. Man kan inte älska alla beslut. Som personal så har du ett eget ansvar att diskutera det vid medarbetarmöten om du tycker att det sker kollektiv bestraffning, säger han till Ö-P.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!