Stockholm

Låtsades vara cp-skadad - fick fem miljoner

. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

Har fått 170 000 kronor i månaden för skador han inte har.


Läs mer

En 32-årig man misstänks ha lurat Försäkringskassan på närmare fem miljoner kronor genom att låtsas vara cp-skadad.

Med hjälp av fyra andra personer som jobbar för ett assistentbolag har Försäkringskassan förletts att tro att mannen haft behov av assistentstöd för 170 000 kronor i månaden.

– Vi har gjort husrannsakan hos personerna och tagit med dem in till förhör. Det är en rad omständigheter som är knepiga och som kan bli jobbiga för dem att förklara, säger kriminalinspektör Claes Björnerhag vid länskriminalen i Halland till Hallands Nyheter.

Samtliga sitter nu anhållna och polisen är övertygad om att 32-åringen ljugit om sina skador.

– Han är nog inte riktigt så sjuk som det påstås, om man läser handlingarna är han jättesjuk, säger Claes Björnerhag till Hallands Nyheter.

När mannens hjärna röntgades hittades ingen hjärnskada över huvud taget och när polisen spanat på mannen har de sett honom göra många saker han påstått att han inte klarar av.

– Han kan prata i telefon och han kan skicka sms. Han kan överhuvudtaget göra mycket som han inte skulle kunna göra. Och för att ha suttit i rullstol sen födseln har han väldigt kraftiga lårmuskler, säger Claes Björnerhag till Hallands Nyheter.

Personerna som vårdar 32-åringen uppges dessutom vara släkt med honom. En person, inte den påstått cp-skadade 32-åringen, har gjort vissa medgivanden vid polisförhören.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.