Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Marklund erkänner bluffen

- 12/01/2009, 09:39 -

Liza Marklund besvarar för första gången kritiken. Nu erkänner hon.

Som Nyheter24 skrivit om tidigare hävdar journalisten Monica Antonsson att succéboken "Gömda" var en bluff. I sin nya bok "Mia - sanningen om Gömda" går hon till hårt angrepp mot Liza Marklund. Historien var påhittad, Mia en notorisk lögnerska och Marklund var hela tiden medveten om det. En debatt som först nu börjar uppmärksammas av de stora medierna.

Efter flera veckors tystnad, svarar nu Liza Marklund för första gången på kritiken. Och det är delvis ett erkännande av bluffen.

– Jag och Maria Eriksson står för de här böckerna tillsammans. Vi har gemensam upphovsrätt på bägge titlarna och har delat lika på böckernas intäkter. Vi är båda lika ledsna över att en del läsare känner sig lurade genom att boken såldes med underrubriken "en sann historia". Det var olyckligt. "Baserad på en sann historia" hade varit både bättre och tydligare, skriver Liza Marklund och fortsätter:

– Om människor genom undertiteln "En sann historia" har uppfattat att böckerna är korrekta ner i minsta detalj och känner sig lurade är jag uppriktigt ledsen för detta.

Samtidigt påstår Marklund att hon faktiskt kan bekräfta den grundläggande historien. Att Mia misshandlades av sin man, flydde utomlands och slutligen fick asyl i USA. Något som Monica Antonsson i sin bok "Mia - Sanningen om Gömda" ifrågasätter.

– Trots detta påstår Monica Antonsson att ”Gömda” och ”Asyl” bygger på lögner från början till slut. Hon hävdar att jag antingen ljuger eller har blivit grundlurad av Maria Eriksson. För mig är hela denna situation helt bisarr, skriver Marklund på Newsmill.

Båda författarna har JK-anmälts och frågan är vad som händer nu. Inte nog med att Liza Marklund tjänat en hel del pengar på sin "bluffbok" Gömda, nu höjs också röster för att hon ska lämna Piratförlaget. Samtidigt har Monica Antonssons bok sålt slut som Nyheter24 skrivit om tidigare.

Skrivet av: