Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Askmolnet ger billigare flyg

- 13/05/2010, 08:47 -

JOHAN NILSSON / SCANPIX

Tacka Island för extrapriserna.

Det flygkaos som uppstått i och med askmolnet över Europa har inte bara kostat flygbolagen miljardbelopp under de dagar trafiken stått still.

Det har också lett till billigare priser.

Anledningen är att osäkerheten kring flyget blivit så stor att fler tvekar att resa. Enligt Svenskt Flygprisindex har priserna på europeiska flygbiljetter fallit med 22 procent, skriver DN.

Framför allt lågprisbolaget Ryanair har sänkt sina priser rejält - under juni med hela 40 procent. Men även en rad andra bolag har dumpat priserna.

– Det har var en viss återhållsamhet efter askkrisen. Många väntade med att beställa resor tills det fanns tecken på att askan skulle försvinna. Därför bokar resenärerna numera sina resor mycket närmare avresedatum än normalt. Det får i sin tur flygbolaget att sänka sina priser för att stimulera marknaden, säger Ole Stouby, direktör på travelmarket.se, enligt DN.

För den som vill flyga utanför Europa har det i stället blivit dyrare. Sedan flygkaoset startade har priserna höjts med i snitt sex procent.