Göran Lindberg utreds nu för fler sexbrott.
Göran Lindberg utreds nu för fler sexbrott. - Foto: Roger Vikström/Scanpix

"Göran Lindberg köpte sex som polischef"

Förre länspolismästaren Göran Lindberg misstänks ha köpt sex under sin tid som polischef i Uppsala.


UPPSALA. Två kvinnor har varit i kontakt med polisen och uppgett att Göran Lindberg köpte sex av dem. Samtidigt som han var länspolismästare i Uppsala län. Det uppger Sveriges Radio Uppland.

Men eftersom brottet sexköp preskiberas - det vill säga stryks och inte längre kan bestraffas - efter två år har polisen inte fördjupat sig i frågan.

– Det finns uppgifter i utredningen som tyder på att han har köpt sex även under tiden då han var länspolismästare i Uppsala, säger Håkan Roswall, chefåklagare vid Riksenheten för polismål, som ansvarar för utredningen.

– De uppgifter som lämnats ligger så långt tillbaks i tiden, så det går inte att åtala för det, säger Roswall till SR Radio Uppland.

Men någon utredning har man inte kunnat genomföra.

– Nej, att utreda brott som man inte kan åtala för när en person sitter häktad vore tjänstefel, säger Roswall till SR.

2003 sa dåvarande länspolismästaren, Göran Lindberg, så här om prostitutionen i Uppsala när han intervjuades av Radio Uppland.

– Polisen har inte hur mycket resurser som helst och vi har gjort den prioriteringen att vi tar eventuell retaurangprostitution eller prostitution där vi får tips om att någon tjänar pengar på kvinnorna.

I dag verkar det vara nästan helt riskfritt att vara sexköpare i Uppsala och gå till en prostituerad och bryta mot lagen?

– Jag tror att det är ganska riskfritt vart som helst. Därför att även den prostituerade har rätt att vägra yttra sig i det här.

Strax före midsommar ska åtalet mot Göran Lindberg vara väckt. Rättegången börjar veckan därpå.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!