1 av 8
- Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
2 av 8
3 av 8
4 av 8
5 av 8
6 av 8
7 av 8
8 av 8

Stora löneskillnader för sommarjobb

Kommunala sommarjobb är räddningsplankan för många ungdomar. Men löneskillanderna är stora i landet. Vi har hela listan. Kolla bildspelet ovan.


Siktat in dig på ett sommarjobb så att du får råd att dra iväg på något kul mot slutet av sommaren? Bäst att kolla att du inte blir blåst på lönen. Som beror på i vilken kommun du bor.

– Att lönerna för sommarjobb varierar är vanligt, men en del av kommunerna och landstingen betalar alldeles för lite. Det är viktigt att ungdomar som för första gången ska ut i arbetslivet får skälig lön och bra arbetsvillkor, oavsett var man bor, säger Maria Hansson, ombudsman Kommunal.

Enligt fackförbundet Kommunals kartläggning får till exempel ungdomar i Jönköpingsområdet 30 kronor i timersättning för sin feriepraktik med handledning.

– För 450 ungdomar handlar det om sommarjobb med avtalsenlig lön. Dessutom finns många vikariat som kommunen kan erbjuda, säger Kerstin Peterson, arbetsmarknadschef i Jönköpings kommun.

Gymnasieungdomar i årskurs två och tre får praktikplaster. Jobben är reserverade för dem som redan lämnat gymnasiekolan.

Om du däremot är 19 bast och bor i Värend i närheten av Växjö och lyckats snacka in dig på räddninstjänsten får du hela 109 kronor i timmen för ditt sommarvikariat.

Kommunal rekommenderar att 16-17-åringar ska få minst 58 kronor i timlön, medan 18-19-åringar bör få 72 kronor.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nedåt för börsen inför påskhelgen

Våldsam kvinna efterlyst – rymde från rättspsyk

Polisen har efterlyst en kvinna i 40-årsåldern som rymde från rättspsyk i Falköping för en månad sedan, rapporterar P4 Skaraborg. Kvinnan bedöms vara våldsam.

Bensinpriset höjs inför påskhelgen

Ledande drivmedelskedjor höjer bensinpriset inför påskhelgen, som traditionellt präglas av många bilar ute på vägarna.

Israelisk militär: Över 200 dödade vid sjukhus

Strider och bombardemang fortsätter vid sjukhus i Gaza. Den israeliska militären hävdar att över 200 beväpnade personer har dödats vid al-Shifasjukhuset i Gaza stad.

Anhöriga släppta efter mordet i Mark

De två anhöriga till den mordmisstänkta 17-åringen, som tidigare häktats misstänkta för grovt skyddande av brottsling, har nu släppts. Misstankarna kvarstår dock, rapporterar P4 Sjuhärad.

Polisens skarpa uppmaning till dig i påsk – det ska du tänka på

Påsken 2024 har anlänt vilket har fått polisen att gå ut med både varningar och starka uppmaningar till alla de som reser bort under påskhelgen. Du bör nämligen ta höjd för allt från hur du förebygger inbrott till hur du ska tänka om du går på fjällvandring.