Lördag 25 Sep
Stockholm

McDonalds-anställd tvingades raka sig

Diskrimineringsombudsmannen: Varför får han inte ha skägg?

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

SKÅNE. En Malmökille fick ett erbjudande om jobb på en av stadens McDonalds-restauranger. Han skulle jobba som vaktmästare. För säkerhets skull frågade han om hans skägg skulle vara något problem.

– Nej då, sa platschefen.

Efter en månad kom kravet. Raka dig annars får du inte vara kvar. Eftersom han hade en provanställning gick han med på att förkorta det, men inte helt, av religiösa skäl. Det accepterade inte chefen. Om han ville jobba kvar var han tvungen att raka sig.

Nyheter24 har kontaktat McDonalds för att få reda på hur långt skägg anställda får lov att ha.

– Det får vara långt. Jag vet ingen millimeterprecision, men jobbar man i köket måste det vara välvårdat, säger Claes Eliasson, presschef på McDonalds till Nyheter24.

Eliasson säger att McDonalds policy för medarbetarna som arbetar med mat, är att skägg, mustascher och polisonger måste vara välvårdade och ansade. Detta är ett ovillkorligt matsäkerhetskrav. Vid andra arbetsstationer än den som har med matkontakt att göra har de inga synpunkter på eventuell skägglängd - eller skick.

Varför fick inte Malmökillen jobba kvar?

– Platschefen hade gjort bedömningen att de inte var nöjda med hans arbetsprestation. Han fick chansen att jobba i köket, men ville inte ta den sysslan för att han behövde ansa sitt skägg, säger Claes Eliasson till Nyheter24.

McDonalds talesman säger att man erbjöd Malmökillen att börja arbeta med matfrågor redan en månad innan provanställningen avslutades. Men att han tackade nej. Vilket respekterades fullt ut.

Skägget inte specillt långt

Malmökillen säger till Nyheter24 att han tycker allt är konstigt.

– När jag fick jobbet hade jag skägg och jag frågade direkt om det var okej. Det var det, eftersom jag inte skulle jobba med matsysslorna i köket, säger han till Nyheter24.

I hans kontrakt stod det att han skulle vara i köket en timme per dag för att städa. Resten av tiden tog han emot leveranser på baksidan, plockade skräp på gården och torkade borden bland gästerna. Där fick han vara trots sitt skägg. Till en början.

Efter en månad, säger han, sa chefen till honom att han inte fick arbeta bland gästerna om han inte rakade sig.

– Jag blev förvirrad. Eftersom det först gick bra. Jag trimmar skägget med maskin en gång i veckan, så det hinner inte bli särskilt långt. Men plötsligt fick jag välja mellan att jobba kvar eller raka mig, säger Malmökillen till Nyheter24.

Händelsen är DO-anmäld.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Nästa artikel
1000 nya McDonalds