Riksdagsledamot för Miljöpartiet
1 av 2
Mehmet Kaplan om Ship to Gaza. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Svensk författare
2 av 2
Henning Mankell - Foto: Adam Ihse / SCANPIX

Mankell visste inte att hans medpassagerare dött

Författaren Henning Mankell och rikdagsledamoten Mehmet Kaplan (mp) är tillbaka i Sverige efter bordningen av Ship to Gaza. "Att de hittat vapen är nonsens", säger succéförfattaren.


STOCKHOLM. Sent på tisdagsnatten landade Henning Mankell och Mehmet Kaplan - som kort dessförinnan deporterats från Israel där de suttit i fängsligt förvar - på Arlanda flygplats.

Mankell är chockad efter händelserna på det grekiska fartyget Sofia.

– Långt utanför gränsen. På vanligt territorialvatten för alla blir vi anfallna klockan 04.30 av helikoptrar, speedboats, fartyg och massor av kommandosoldater, som går ombord och kapar båt efter båt. De skjuter människor som sover. Hur mycket  israelerna än skriker att de har hittat vapen så är det nonsens, säger han till Ekot.

Henning Mankell får först veta att människor mist livet på fartygen när Expressens reporter, Niklas Svensson, berättar det för honom ombord på ett flyg från München till Stockholm.

– Det hade jag ingen aning om. Oj, oj, oj, säger författaren till Expressen.

Mehmet Kaplan, riksdagsledamot och integrationspolitisk talesperson för miljöpartiet, säger sig också han vara chockad.

– Vi blev borttagna eftersom vi bara gjorde passivt motstånd och en del av oss blev attackerade med elpistoler medan andra fick gummikulor på sig, berättar han för Ekot.

Minst nio människor omkom när israeliska kommandosoldater bordade fartygen i den så kallade Frihetsflottan.

Israelisk militär säger sig ha blivit angripen med järnspett och stolar bland annat.

Sammanlagt greps elva svenskar i samband med stormningen av konvojen. Merparten sitter ännu inlåsta på Ela-anstalten i Beersheba, Israel, i väntan på att deporteras hem.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!