Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Långa fängelsestraff för Black Cobra-vandaler i Falkenberg

- 09/06/2010, 16:55 -
Fyra Black Cobra-medlemmar åtalas för åtskilliga brott som terroriserat Falkenberg under det senaste året.

Fyra Black Cobra-medlemmar åtalas för åtskilliga brott som terroriserat Falkenberg under det senaste året.

Dom har nu fallit över det gäng Black Cobra-anknutna småpåvar som förra året satte skräck i Falkenberg.

FALKENBERG. Oroligheterna eskalerade den 18 oktober när de första skotten föll över Falkenberg. Sedan dess har flera boende tvingats flytta för att de inte längre känner sig säkra.

- Det som har varit anmärkningsvärt i Falkenberg är att den här gruppens agerande har varit av systemhotande karaktär. De har bland annat hotat poliser och andra samhällsinstitutioner, säger Peter Hejdström, chef för kriminalunderrättelsetjänsten i Halland, till Göteborgs-Posten.

Men efter att polisen grep ett gäng med kopplingar till det kriminella nätverket Black Cobra har det lugnat ner sig betydligt.

– Först och främst är detta en grupp av drivande ledargestalter som har lyckats få med sig andra. Det förekommer kontakter med Black Cobra men de har även kontakter med andra mer eller mindre organiserade nätverk, säger Peter Hejdström på kriminalunderrättelsetjänsten till GP.

Och nu har de fått sina domar.

26-årigen som pekats ut som huvudman får det strängaste straffet av Varbergs tingsrätt.

Han döms till fem års fängelse för bland annat medhjälp till försök till mord och anstiftan till övergrepp i rättssak.

– Delar av domen kommer att överklagas. Bland annat grov misshandel och medhjälp till försökt till mord, säger mannens advokat Lennart Johansson till GP.

Hans 19-årige bror döms för mordförsöket på en man på Utmarksvägen den 18 oktober till fyra år och sex månader i fängelse.

Ytterligare två män - 27 och 40 år - döms till åtta månader respektive tre år i fängelse efter att ha befunnits skyldiga till att ha sökt upp och hotat den skottskadade mannen att inte vittna.

Ännu ett gäng personer dömdes till kortare fängelsestraff.