Nätdrogen mefedron är sedan en tid tillbaka olaglig. Men har återkommit i nya, än så länge icke klassade, versioner. Så kallade analoger.
1 av 2
Nätdrogen mefedron är sedan en tid tillbaka olaglig. Men har återkommit i nya, än så länge icke klassade, versioner. Så kallade analoger.
Nu vill folkhälsominister Maria Larsson (kd) sätta stopp för marknaden för "lagligt" knark.
2 av 2
Nu vill folkhälsominister Maria Larsson (kd) sätta stopp för marknaden för "lagligt" knark. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Polis får beslagta lagliga droger

Regeringen antar i dag en lag som gör det möjligt för tull och polis att beslagta misstänkta substanser - som ännu inte är narkotikaklassade.


Narkotiska preparat, som ännu inte är klassade och därmed fortfarande helt lagliga, ska ändå kunna beslagtas av tull och polis enligt en ny lag som antas under torsdagen, uppger Ekot i Sveriges Radio.

Myndigheterna har under många år med så kallade analoga substanser på marknaden - droger som i marginalen byter kemisk form och därmed juridisk status - funnit att de alltid ligger steget efter kemisterna i knarklabben.

– Vi känner att vi måste ha en lagstiftning som är mer snabbfotad än den vi har i dag, säger folkhälsominister Maria Larsson (kd).

Folkhälsoministern erkänner att det finns en risk att medel som inte borde beslagtas, till exempel mediciner, ändå tas om hand men tycker att det är en risk man får ta.

– Annars kommer vi att vara hjälplöst förlorade mot en helt ny marknad som breder ut sig, säger Maria Larsson till Ekot.

Folkhälsoministern vill också låta Folkhälsoinstitutet få rätt att söka och köpa misstänkta substanser via nätet så att de kan analyseras.

Dessutom föreslås att det högsta straffet för handel med dopningsmedel ska höjas från fyra till sex års fängelse.

Förslaget ska nu skickas till lagrådet för granskning.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

En ny lag som trädde i kraft 1 januari 2024 har satt den svenska hamburgerkedjan Max i knipa. Men själva menar Max att det beror på kunderna.

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

1 timme sedan
Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Härnösand

1 timme sedan
"Härnösand, misstänkt rattfylleri.", skriver polisen på sin hemsida.