Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Grisar käkar grisblod

- 22/06/2010, 08:43 -
Europeiska grisar matas med fett och blod från andra grisar. Scan är med och producerar kannibalfodret.

Europeiska grisar matas med fett och blod från andra grisar. Scan är med och producerar kannibalfodret.

Gorm Kallestad/Scanpix

Efter hysterin kring galna ko-sjukan blev det olagligt att mata kor, grisar och kycklingar med kött- och benmjöl. Men blod och fett slank igenom ett kryphål.

Trots att vi svenskar ser ner på kannibalism så är Scan delägare i Daka, ett företag som tillverkar foder av blod och fett från grisar.

Slutprodukten säljs som grisfoder till resten av Europa, bland annat till Tyskland och Danmark. Det är därifrån Sverige importerar majoriteten av sitt griskött.

Folkpartiets Marit Paulsen, som var Europaparlamentets rapportör i samband med att förbudet mot köttmjöl röstades igenom, är kritisk.

– Jag tror det är ganska onaturligt att äta artegna proteiner. Det gör väldigt få djur och grisen gör det inte, så nej jag tycker inte att vi ska kannibalutfodra våra djur, säger hon till Ekot.

Leo Virta, marknadschef på Daka, menar att blodet och fettet är såpass förädlat innan det når grisarnas matskål att jämförelsen med ben- och köttmjöl är oförtjänt.

– Egentligen kan man ju säga att man har gjort en industriell variant av en naturlig råvara som blir naturlig igen, säger han till Ekot.

Margaretha Thorgren, kommunikationsdirektör på Scan, vill se en förändring.

Det borde finnas en särhållning "så att man inte mixtrar och ger gris till gris och kyckling till kyckling," säger hon till Ekot.