Måndag 17 Jan
Stockholm

Unga får jobba - gratis

På många krogar får unga utan jobb provjobba - fast gratis. På Sturehof säger man sig dock följa lagen.
På många krogar får unga utan jobb provjobba - fast gratis. På Sturehof säger man sig dock följa lagen. Foto: BERTIL ERICSON / SCANPIX

Desperata ungdomar som ringer LO:s hjälptelefon och berättar att de tvingas jobba gratis har ökat med 60 procent i år, skriver SvD.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Rekordmånga unga går utan jobb och många arbetsgivare utnyttjar deras desperata situation och låter dem provjobba gratis.

Samtalen till LO:s hjälptelefon har ökat med 60 procent hittills i år, skriver Svenska Dagbladet, som låtit sina reportrar utge sig för att vara 18-åringar som sökte jobb. De blev också snabbt ­erbjudna gratis provjobb.

Det står i strid med reglerna som säger att man ska ha betalt från första timmen.

Enligt LO:s ungdomssekreterare, Sandra Viktor, har det kommit in minst ett samtal om dagen som handlar om att ungdomar fått jobba gratis.

– Det vanligaste är att ungdomarna jobbat mellan en till tre dagar utan att få betalt. Oftast är det inom hotell- och restaurangbranschen samt inom handeln, och det är framförallt unga tjejer som råkar ut för det, säger hon till SvD.

När SvD:s reportrar ringde runt och utgav sig för att vara 18 år gamla och ha gått gymnasieutbildningen på Stockholms hotell- och restaurangskola i Globen med praktik som enda yrkeserfarenhet.

Två av arbetsgivarna - Hardrock Café och East - var tydliga från början med att de inte tillåter provjobbare att arbeta gratis. Övriga var mer svävande i sina svar och ett par var tydliga med att de tar emot gratis arbetskraft från unga.

På Chutney Bar och Matsal på Södermalm i Stockholm behöver de ingen personal just nu. Men på frågan om möjligheten finns att jobba gratis några gånger är svaret glasklart.

– Ja, absolut, det är så, vi måste se hur ni jobbar. För provjobbet får man inget betalt.

Hovmästaren på krogen Sturehof mitt i Stockholm svarar också att det finns möjlighet att få jobba - men vill inte på telefon bekräfta om man får betalt.

– Ja, absolut, provjobbsmöjligheter finns. Men jag måste stämma av lite grann, vi har jättemånga unga just nu, säger han till SvD:s grävande reporter.

Ella Niia, ordförande för Hotell och restaurangfacket HRF, är oroad över utvecklingen.

– Det är ryggradslösa arbetsgivare som inte drar sig för att utnyttja ungdomar. Det finns ingenting som heter provjobb. Man ska ha betalt från första timmen, säger hon till SvD.

– Ofta har ungdomarna inte ens ett arbetsgivarbevis, då står ord mot ord. Unga är i underläge, det är arbetsgivaren som bestämmer.

Kommentera
Kopiera länk
Dela