Vulkanen Eyjafjallajökull har slutat spy ut aska och lava, säger experterna.
Vulkanen Eyjafjallajökull har slutat spy ut aska och lava, säger experterna. - Foto: Reynir Petursson/AP/Scanpix

Islands vulkan tros ha tystnat

Eyjafjallajökull tros ha avslutat sin vulkaniska aktivitet - för den här gången.


REYKJAVIK. Förmodligen är den isländska vulkanfaran över för den här gången. Det tror seismologerna, men helt säkra kan de inte vara.

– Man kan inte utesluta att aktiviteten återupptas, men sannolikt är det över för den här gången, säger Reynir Bödvarsson vid Seismologiska institutet i Uppsala, till Dagens Nyheter.

Vid en första anblick kan det tyckas som att den ännu är aktiv, men molnet som nu pyser ut ur vulkanen är inte aska, utan vattenånga.

Man fruktade tidigare att vulkanen Eyjafjallajökull skulle kunna väcka också sin systervulkan, Katla. Men inget tyder, enligt experterna, på att så skulle vara fallet.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

“Nu har jag hittat mitt gäng”

General Motors lyfter vinstprognos

Amerikanska fordonsjätten General Motors gjorde ett starkt första kvartal och ledningen lyfter nu vinstprognosen för helåret med 500 miljoner dollar.

Dödade 76 katter – för att katt repade hans bil

En sydkoreansk man har dömts till 14 månaders fängelse för att ha tagit livet av ett 70-tal katter.

Häktade flyttas under Eurovisionveckan

Arrestplatser i södra Sverige ska frigöras inför Eurovision Song Contest i Malmö. Detta för att polisen ska kunna hantera situationer där ett stort antal personer grips eller omhändertas, rapporterar Göteborgs-Posten.

Västervik: Polisen rapporterar om brand

"Brand på Gundelvägen, Gamleby.", skriver polisen på sin hemsida.

Finlands president: Tala mindre om krig

Sverige och Finland har som nya Nato-medlemmar en viktig roll i att bidra till fred, anser Finlands president Alexander Stubb. Det bästa sättet att undvika krig är att tala mindre och förbereda mer, säger Stubb i riksdagen.