- Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL

Mankell kräver tillbaka sitt manus - från Israel

Manuset till en teveserie och "rätt mycket pengar" beslagtogs från den svenske succéförfattaren Henning Mankell i samband med stormningen av Ship to Gaza.


STOCKHOLM. Författaren Henning Mankell har skrivit till Israels ambassadör, Benny Dugan, i Sverige och krävt att återfå bland annat ett manus till en kommande teveserie i SVT, skriver Svenska Dagbladet.

Inga av de 600 aktivisterna på Ship to Gaza, gripna på internationellt vatten och sedan deportade ut ur staten Israel har ännu fått tillbaka sina tillhörigheter.

I Mankells ryggsäck fanns bland annat manuset till tredje delen i en kommande teveserie om hans svärfar, demonregissören Ingmar Bergman, ”men också kreditkort, körkort, rätt mycket pengar, telefon, musikanläggning, kläder”.

– Jag var naturligtvis inte dummare än att jag hade en kopia av manuset, säger Henning Mankell till SvD.

Mankell är övertygad om att folk från den fruktade israeliska underrättelsetjänsten Mossad fanns med under bordningen.

– De visste mycket väl vem jag var, säger den världsberömde författaren vars Wallander-böcker är översatta till hebreiska i Israel.

Nu har författaren vänt sig direkt till Israels ambassadör i Sverige, uppger han själv i SvD-intervjun.

– När jag hade fått besked om att jag skulle bli deporterad från Israel sa jag till att jag ville ha mina saker. Den 7 juni skrev jag ett brev till Israels ambassadör, Benny Dagan, där jag begärde en utredning om var mina saker fanns och att de skyldiga tjuvarna skulle straffas.

– Några dagar senare fick jag ett svar från en av hans närmaste medarbetare som sade att mitt brev var översänt till berörda myndigheter. Efter det har jag ingenting hört. Jag tänker ge dem till 1 augusti innan jag höjer rösten igen, säger Mankell till SvD.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.

Pojke död – gick genom isen i Borlänge

En pojke i femårsåldern har avlidit efter att han i söndags gick genom isen på Tjärnasjön.

Huawei dubblerade sin vinst

Den kinesiska telekomjätten Huawei Technologies rapporterar att bolagets vinst mer än dubblerades förra året. Nettovinsten blev 2023 87 miljarder yuan, vilket motsvarar 12 miljarder dollar. Intäkterna ökade med tio procent.

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

1 timme sedan
Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

1 timme sedan
Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4. En lokförare ska vara skadad.