Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Miljonbytet efter helikopterrånet saknas

Pengarna från kuppen är spårlöst försvunna.
1 av 1

Pengarna från kuppen är spårlöst försvunna.

Yvonne Åsell / SvD / SCANPIX

Nyheter | 20/07/2010 10:37

Polisen har sökt med ljus och lykta efter rånbytet - men har bara hittat smågrus.

STOCKHOLM. I går åtalades tio personer för inblandning i helikopterrånet. Uppgifter pekar på att 39 miljoner kronor stals vid kuppen, som skedde utanför Stockholm i februari. I går åtalades tio personer för inblandning i rånet.

När rånarna lyfte med helikoptern från värdedepån i Västberga satte de kurs mot en grustäkt i Botkyrka. Där misstänker polisen att rånarna dumpat en del av bytet. Rånarna fortsatte sedan till Kaananbadet i Vällingby, där proceduren upprepades.

– Vi misstänker att de har dumpat bytet på olika platser för att sprida riskerna, säger åklagaren Leif Görts till Expressen.

Sammanlagt har polisen beslagtagit 174 000 kronor hos tre av de åtalade. Men de pengarna kan inte knytas till helikopterrånet.

Polis och åklagare tror att 15-20 personer, minst, på olika sätt var inblandade i kuppen. Det tyder på en utdelning på några miljoner till huvudpersonerna. Men enligt de tips polisen hade fått räknade rånarna med att komma över 10 miljoner euro - 100 miljoner kronor.

– Jag tror att rånarna var ganska missnöjda. Det blir inte så mycket pengar per man, säger polisöverintendent Arne Andersson vid Rikskriminalen till Dagens Nyheter.

Totalt har cirka 400 miljoner kronor försvunnit vid stora rån i Sverige de senaste sex åren.

Nästan inga av dessa pengar har återfunnits.