Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Hackares öde avgörs i Vita huset

Gary McKinnon skulle inte ha muckat med USA:s regering.
1 av 2

Gary McKinnon skulle inte ha muckat med USA:s regering.

AP/SCANPIX

43-årig hackare ville ta reda på "sanningen om utomjordingarna".
2 av 2

43-årig hackare ville ta reda på "sanningen om utomjordingarna".

AP/SCANPIX

Nyheter | 21/07/2010 16:54

Hackaren Gary McKinnon begick det största militära datorintrånget i USA hittills när han gjorde intrång i Pentagons och Nasas datornät.

WASHINGTON. Dataintrången, som begicks mellan 2001 och 2002 av britten Gary McKinnon, uppges ha kostat runt fem miljoner kronor. Det har i USA kallats "det största militära datorintrånget hittills".

På onsdagen diskuterades 43-åringens öde i Vita huset. En sak är glasklar: han riskerar att få spendera resten av sitt liv i fängelse.

Barack Obama sade att han ville att frågan hanteras "på ett sätt som understryker allvaret i situationen, men också att vi kan arbeta tillsammans".

Storbritanniens premiärminister, David Cameron, sade å sin sida att han vill att McKinnon betar av delar av ett eventuellt fängelsestraff på hemmaplan.

– Om vi kan nå överenskommelse vore det bra, tillade Cameron till BBC efter mötet i Vita huset.

Redan förra året beslutades att den 43-årige hackaren ska utlämnas till USA, vilket David Cameron offentligt har fördömt.