Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Hittade sina föräldrar döda - nu tvingas han lämna Sverige

Safin hoppas få stanna i Sverige.
1 av 1

Safin hoppas få stanna i Sverige.

AP/SCANPIX

Nyheter | 25/07/2010 14:02

16 år gammal kom Safin som ensamkommande flyktingbarn till Sverige. Han flydde efter att han hittat sin mamma och pappa mördade i hemlandet. Migrationsverket köper inte hans berättelse - och nu ska han utvisas.

BORÅS. 2008 hittade Safin Kahar Ismail, 18, sina föräldrar skjutna i hemmet i Kurdistan i norra Irak.

Morbrodern satte då Safin på ett lastbilsflak. Med hjälp av släktingar och bekanta kom han över gränsen till Turkiet och hamnade så småningom på centralstationen i Göteborg. Landet Sverige hade han aldrig hört talas om tidigare.

Safin hamnade till slut hos Migrationsverket där han berättade sin historia. I väntan på beslut har han bott hos sin svenska fostermamma. Snart kom beslutet: Safin måste lämna Sverige.

– Migrationsverket tror inte på hans berättelse, säger hans svenska fostermamma, Solveig Lindh-Josefsson i Borås.

I över ett år har Safin haft avvisningsbeslutet hängande över sig - men än har det inte verkställts. Till hösten har han antagits till en kurs på Fristad folkhögskola där han hoppas kunna läsa in gymnasiekompetens.

– Jag vet inte vad som ska hända om jag skickas tillbaka. Var ska jag bo, vart ska jag ta vägen? Jag är rädd att pappas fiender kommer att hitta mig. Jag vill stanna här, säger Safin till Borås Tidning.