Nu kan det vara slutrökt även i hemmet.
1 av 3
Nu kan det vara slutrökt även i hemmet. - Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX
Dags att fimpa i hus och hem?
2 av 3
Dags att fimpa i hus och hem? - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Mattias Svensson är redaktör på Neo.
3 av 3
Mattias Svensson är redaktör på Neo. - Foto: Pressbild.

"Rökförbudet handlar om människoförakt"

Rökfria hyreshus är en trend på stark frammarsch i Sverige. I framtiden kan rökarna till och med få svårt att hitta lägenheter, menar experter. Men många är kritiska och menar att det börjar gå för långt.– Det här är allvarligt ingrepp i människors vardag, det bottnar i ett människoförakt säger Mattias Svensson, redaktör på Magasinet Neo till Nyheter24.


Det var det kommunala bostadsbolaget i Växjö, Växjöhem, som bestämde sig för att göra en av sina fastigheter rökfria. Hyresgästerna flyttade in 2006 - i Sveriges första rökfria hyreshus.

Sedan har utvecklingen snabbats på ordentligt.

– Det har blivit vanligare med rökfria bostäder. Särskilt när det handlar om nyproduktion, säger P-G Nyström, förbundsjurist på Hyresgäst-föreningen, till Expressen.

I de rökfria hyreshusen får du varken bolma på balkongen eller strax utanför huset.

Snart har Växjöhem 60 av 6 000 lägenheter rökfria.

– De rökfria boendena är här för att stanna. Det kanske blir unikt med röklägenheter, att rökare hänvisas till särskilda lägenheter, säger Ola Agermark till Expressen.

I Expressens långa artikel om rökning, finns inget kritiskt perspektiv. Men det finns skeptiska röster mot det ständigt utökade rökförbudet. En av dem är Mattias Svensson som är redaktör på Magasinet Neo.

Att det nu införs rökfria kommunala fastigheter är "En logisk fortsättning på en kampanj - från hälsomaffian - som slutat handla om hälsorisker", säger Mattias Svensson till Nyheter24.

– Det här har för länge sedan urartat och bottnar i dag främst i ett människoförakt. Rökare stämplas som sinnessvaga. Det är väldigt obehagligt.

Vad är problemet menar du?

– Hyresvärdar bör få ställa vilka krav de vill, men det är tvivelaktigt när en kommun, som är allmänhetens företrädare, går i bräschen med krav som innebär allvarliga restriktioner i privatlivet för många människor.

Du ser inga hälsorisker med rökning?

– Självklart gör jag det. Det finns väl ingen hälsorisk som är mer känd? Men rökare har sparkats ut från varenda offentlig lokal, de retuscheras bort från historiska fotografier och utmålas dessutom som äckliga och ansvarslösa människor i myndigheternas kommunikation. Någonstans borde vi kanske stanna upp och fråga oss hur länge en allt mindre och sårbararare minoritet ska utsättas för ständigt fler och mer långtgående inskränkningar.

Mattias Svensson låter ganska upprörd.

– Varför ska staten syssla med att omyndigförklara människor? Det här är ju ett stort ingrepp i vanliga människors vardag.

– Vi har ju också det absurda förbudet mot rökning på arbetstid. Jag läser då och då artiklar som handlar om att det är bra att ta små pauser under arbetstid, att det är bra för kreativiteten. Men då handlar det ju om kaffe, förstås. Men det kanske också ska förbjudas snart?, säger Svensson till Nyheter24.

Vad tycker du? Debattera och kommentera nedan.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

USA ut ur Niger – kan gynna Putin

Rysk guvernör: Drönare dödade två

2 timmar sedan
Guvernören i den ryska Belgorod-regionen, nära Ukraina, uppger att två personer har dödats i en drönarattack.

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

3 timmar sedan
Fem personer har häktats misstänkta för grova ekobrott i Eskilstuna, rapporterar lokala medier.

Explosion vid militärbas i Irak

idag 01:48
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.