Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Castro: Bilderberg - en global regering

- 19/08/2010, 12:48 -
Bilderbergdeltagaren Carl Bildt (m) avfärdar alla konspirationsteorier om gruppen.
1 av 4

Bilderbergdeltagaren Carl Bildt (m) avfärdar alla konspirationsteorier om gruppen.

2 av 4

Daniel Estulin

3 av 4

Privat

4 av 4

Roberto Chile/AP/Scanpix

Fidel Castro trivs med sin comeback i rampljuset. Nu bidrar han till att sprida den populära konspirationteorin om den hemlighetsfulla Bilderberggruppen.

HAVANNA. Kubas starke man, Fidel Castro, har - märkt av hög ålder och sjukdom - officiellt dragit sig tillbaka från makten. Men på sistone har han allt oftare synts i strålkastarljuset igen.

Nu senast för att marknadsföra en konspirationsteori som är lika populär till vänster som till höger på det politiska spektrats ytterkanter: Att den skugglika Bilderberggruppen har blivit en slags global regering, som styr inte bara internationell politik och ekonomi utan också kultur.

Kubas 84-årige expresident publicerade i onsdags en artikel där han ägnar tre sidor av det officiella kommunistorganet Granmas totalt åtta sidor åt att citera den litauiskfödde författaren Daniel Estulin.

Estulins bok från 2006, Bilderberggruppens hemligheter, hävdar att den internationella gruppen i stort sett styr hela världen.

Bilderberggruppen bildades 1954 på hotellet med samma namn i Nederländerna och samlar sedan dess årligen ett stort antal prominenta politiker - däribland Sveriges utrikesminister, Carl Bildt - tänkare och affärsmän till ett stort möte.

Castro kommenterade inte utdragen ur Estulins bok mer än att han beskrev författaren som "ärlig" och "initierad" och kallade hans bok "en fantastisk berättelse".

Förutom Bildt ingår i Bilderberggruppen medlemmar av den rika amerikanska industrifamiljen Rockefeller liksom USA:s tidigare mångårige utrikesminister, Henry Kissinger.

Daniel Estulin kallar sällskapet en dyster sammansvärjning som strävar efter global dominans. På Estulins webbsajt hävdar han vidare att 9/11-attackerna sannolikt orsakades av en mindre kärnvapenladdning.

Han menar också att CIA och knarkhandlare låg bakom Lockerbieattentatet i Skottland 1988 där ett jetplan kraschade - och som Libyen tagit ekonomiskt ansvar för.

Konspirationsteorier med Bilderberggruppen i centrum är populära både inom extremhögern och extremvänstern.

I det senare fallet handlar det om att sällskapet främjar ohämmad kapitalism och i det förra om att Bilderberg ligger bakom Barack Obamas presidentskap och syftar till att införa socialism.

Men utrikesminister Carl Bildt (m) avfärdar förstås alla teorier om Bilderberggruppen.

– Bilderberggruppen är vare sig mer eller mindre sluten än andra möten som jag deltar i och som inte är öppna för media, sa han tidigare till Dagens Nyheter.