Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Lennart Ekdal mötte Denho Acar i Turkiet

Nyheter | 27/01/2009 00:51

Lennart Ekdal berättar om mötet med Original Gangsters president Denho Acar i en exklusiv intervju med Nyheter24.

OG-presidenten, Denho Acar, har inlett det nya året som "samhällstjänare". Det är i alla fall så han vill definiera sig själv. Acar har nyligen inlett en omfattande uthängning av sexbrottslingar på sajten Kriminellt, startat en indrivningsverksamhet som "ska sätta fart på tröga betalare" och lånar numera ut pengar till medborgare med betalningsanmärkning. Samtidigt har den internationella efterlysningen av en av Sveriges mest kända yrkeskriminella hävts.

Men vem är mannen bakom den bistra uppsynen som fått stora delar av det svenska folket att vädra sina åsikter?

Den frågan har Stora Journalistprisetvinnaren Lennart Ekdal sökt svar på. Han har tillsammans med teveteamet från Kvällsöppet med Ekdal rest till Turkiet för att träffa Acar. I en exklusiv intervju med Nyheter24 berättar han om sitt möte med Original Gangsters president Denho Acar.

Du träffade Denho Acar för ett inslag som kommer att sändas i Kvällsöppet med Ekdal på onsdag kväll. Vad ville du tala med Acar om?

– Programmet kommer att behandla unga killars val när de går med i kriminella organisationer som OG. Finns det något alternativ? Vad är det som lockar? Det finns en mytbildning om OG och liknande organisationer. Det är det här med med lojalitet och "en för alla, alla för en" som attraherar ungdomar. Många känner sig lockade av känslan av att kunna gå ut på stan med en väst för att visa sin makt, visa en tillhörighet.

– Men många menar att det är en myt, att det är brotten som lockar. Man bildar organisationer för att begå brott. Det är oftast så det fungerar i den kriminella världen.

Hur är Denho Acar som person?

– Han är karaktärsstark, målmedveten och disciplinerad. Till skillnad från många andra inom kriminella organisationer har han aldrig krökat eller knarkat. Han säger att han aldrig haft någon anledning, att det inte är något för honom. Han är väldigt klar på det sättet.

Hur trivs han i Turkiet?

– Det vet jag inte. Jag träffade honom på stan, men jag antar att han har det rätt bra materiellt. Han bor med sin svenska flickvän och väntar ett nytt barn. Han gjorde militärtjänsten när han kom till Turkiet och har lärt sig en hel del turkiska i och med det.

– Men Denho är å andra sidan hård person och visar kanske inte sina innersta känslor. Han har suttit över tio år i fängelse. De fyra sista utan några som helst besök. Även om han inte trivdes skulle han antagligen inte visa det på något sätt. Samtidigt har han många släktingar kvar i Sverige, men de kan ju alltid hälsa på honom i Turkiet.

– Dessutom verkar det som att han kan sköta och styra OG från Turkiet via telefon och internet. Han vill däremot inte berätta om hur många medlemmar OG har eller hur mycket man omsätter.

Acar och OG har tagit över en sajt som hänger ut sexbrottslingar. Berörde ni den frågan?

– Nej, vi var inte så inne på det. Jag vill gärna inte göra någon reklam för en sådan sajt. Men det är tydligt att Acar försöker integrera OG med legala verksamheter och företag samtidigt som man befattar sig med media, något man inte gjort tidigare. Acar försöker ge sken av att OG är en legal verksamhet och använder ofta termer som affärsverksamhet och företag.

– Det här med sexsajten gör han antagligen för att det gagnar deras nya image. Det är en fråga som engagerar och många är positiva till hans initiativ. Men samtidigt kanske han slår två flugor i en smäll då detta kan vara något han själv tycks brinna för.

Frågade du Acar om han ångrar något i livet?

– Han har ingen ånger och är väldigt hård på det sättet. Han är en fatalist, det blev som det blev. Just nu ser han inte ett slut på det livet han lever, att det ska upphöra. Han ser inte så långt fram i tiden.

Springer inte du, och i så fall Nyheter24, Denho Acars ärenden när vi lyfter in honom i media?

– Jo, det finns säkert kritiker som hävdar just det. Men det är ändå intressant att höra hur en känd gangsterledare tänker och resonerar.

Fick du svar på de frågor du sökte när du åkte ner?

– Ja, det tycker jag, säger Lennart Ekdal.

Inslaget om organiserad brottslighet, med Denho Acar, ser du på Kvällsöppet med Ekdal på onsdag klockan 22.40 på TV4.

Skrivet av: