Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ryanair vill skippa andrepiloten

- 08/09/2010, 10:49 -
Ryanairs kontroversielle vd, Michael O'Leary.
1 av 2

Ryanairs kontroversielle vd, Michael O'Leary.

Virginia Mayo/AP/Scanpix

2 av 2

Johan Nilsson / SCANPIX

Så ska det bli ännu billigare och mer lönsamt för Ryanair.

DUBLIN. Lågprisflygbolaget Ryanair har inte bara ovanligt trångt mellan flygstolarna och ovanligt låga priser. De har en tradition av att med jämna mellanrum lansera kontroversiella förslag. Av ett tidigare skämt om att slopa toaletterna ombord på flygplanen blev det allvar när de nu inför betaltoaletter i stället.

Och Ryanairs vd, Michael O'leary, har fler förslag för att göra det billigare och öka lönsamheten. Nu vill han skippa andrepiloten på ett stort antal flygningar. Enligt honom är tekniken avancerad nog att bara en pilot behövs numera.

– Låt oss plocka bort andrepiloten. Låt den förbannade datorn flyga planet, säger O'Leary till CNN.

För att bibehålla säkerheten ska en av flygvärdinnorna på varje plan få utbildning så att han eller hon kan landa planet om en nödsituation uppstår.

Pilotfackförbund har redan rasat mot förslaget.

Michael O'Leary, vill dessutom utöka verksamheten rejält och köpa uppemot 300 nya flygplan från Boeing eller Airbus, en affär värderad till minst 15 miljarder USA-dollar, säger han till Financial Times.