Journalist åtalad för grovt förtal

Hon smutskastade Alex Schulman och Liza Marklund. Nu åtalas hon för att ha kallat en präst för mordbrännare.


En svensk frilansjournalist och bloggare har hamnat i ordentligt blåsväder. Journalisten har tidigare gjort sig känd för att ha smutskastat ett antal offentliga personer. I september förra året anklagade hon bland annat Alex Schulman för att vara kvinnomisshandlare.

54-åringen, som bland annat varit anlitad av Dagens Nyheter, Expressen och Aftonbladet, har under de senaste åren samlat på sig ett stort antal anmälningar. Nu har åklagaren valt att gå vidare med tre fall av grovt förtal som riktats mot tunga medborgare. En advokat, en kriminalkommissarie och en präst som enligt journalisten skulle haft promiskuösa förhållanden tillsammans med fängelseinterner. Ett blogginlägg från oktober 2008 beskriver journalistens bild av prästen som då delvis jobbade på häktet.

”Och på häktet i Nyköping fick NN nattvarden och själavården på knä. Ja, det var inte han som låg på knä, utan häktesprästen. Den rundnätta damen sög åt sig allt NN tankade i henne, bl a om en känd skådespelare som också knäckar extra som polisinformatör”, skriver hon.

"Hot och mordbrand"

Prästen i fråga jobbar inom Svenska kyrkan och heter Karola Lindqvist Wahlbeck. Hon berättar för Nyheter24 att de båda kom i kontakt genom ett gemensamt intresse - Olle Liljegren-målet. 54-åringen hade ringt henne efter att Karola uttalat sig offentligt om domsluten. Efter några samtal fick Karola Lindqvist Wahlbeck känslan att journalistens historier inte stämde. Hon bestämde sig för att dubbelkolla uppgifterna och tog kontakt med "infiltratören" och straffången Max Åström som bekräftade att många av journalistens påståenden inte var sanna.

– När journalisten fick reda på att Max ringt mig anmälde hon mig för polisen och hos domkapitlet i Strängnäs. När de svarade henne att det inte fanns något fall att bygga vidare på, då startade hon en egen kampanj med syftet att måla upp en lögnaktig bild av mig, säger Karola Lindqvist Wahlbeck till Nyheter24.

Under 2006 och 2007 ska journalisten ha ringt till Kriminalvården, Karola Lindqvist Wahlbecks kollegor, socialtjänsten och kyrkans tidning och låtsats söka information, samtidigt som hon insinuerat osanningar för dem. Bland annat skickade hon en bild av en intern till pastorsexpeditionerna och bad om att få "uppgifter om Karolas samröre med denna person". Enligt Karola har 54-åringen också skickat flera hotfulla och nedvärderande sms till henne.

"Hon var en säkerhetsrisk"

Journalisten har dock en annan bild. Hon menar att det var Lindqvist Wahlbeck som först kontaktade henne för att få hjälp med att skriva en debattartikel. Dessutom, säger 54-åringen, var det hon som dubbelkollade uppgifter om Karola eftersom hon tyckte att Karola uttryckte sig "hånfullt" och "malde på" om flera personer.

– När vi pratade lämnade hon ut sina chefer och sin familj. Jag uppfattade henne som en säkerhetsrisk, och jobbar man i kyrkan måste man kunna sköta sitt jobb. Därför ville jag veta mer om henne, säger journalisten till Nyheter24.

Att hon ringde till myndigheter och Svenska kyrkan var för att förhöra sig om Karola, vilket resulterade i att Karola blev "arg och frustrerad" och anmälde henne. Och när det gäller den "lustiga teorin", som hon själv kallar den, om att Karola dras till killar som sitter på häktet, menar hon att det är något hon fått höra av bekanta inom rättsväsendet.

Enligt stämningsansökan, som Nyheter24 tagit del av, har journalisten till flera personer påstått att Karola haft samröre med en kriminellt belastad person, samt satt henne i samband med dödshot och en grov mordbrand.

Journalisten säger till Nyheter24 att Karola och en ”känd intern” uppträdde aggressivt mot henne i samma veva som en närståendes hus brann ner. Därför misstänkte hon att Karola Lindqvist Wahlbeck kunde vara inblandad i incidenten.

– Hon kan ha fört vidare information till den som gjorde mordbranden. Och fången skulle ha kunnat ordna branden inifrån fängelset, säger 54-åringen.

Menar du att Karola haft som uppsåt att anlägga en mordbrand?

– Nej, inte hon. Men jag upplevde henne som en väldigt förvirrad kvinna som pratade med många personer. Hon kan genom samtal med den här internen ha fört vidare information om mig och mina nära. Sedan kan han i sin tur vara den som ordnat så att mordbranden utfördes, säger journalisten till Nyheter24.

Kan du förstå att folk uppfattat det som att du förtalat henne, och kopplat henne till en mordbrand?

– Jag vill inte kommentera den frågan utan att först tala med min advokat. Men jag kan säga att den här kvinnan har ringt mig i tid och otid, dragit äckliga historier om sina klienter och lämnat ut dem. Jag uppfattar henne som en väldigt obalanserad person. Och om människor börjar leva väldigt utåtagerande så har omgivningen en skyldighet att informera socialtjänsten, säger journalisten till Nyheter24.

Du har alltså gjort samhället en tjänst?

– Typ.

Den här bilden av Karola är dock främmande för hennes arbetskollegor. Ingvar Lindetun som tidigare jobbade som kyrkoherde i Nyköpings Alla Helgona Församling säger till Nyheter24 att det aldrig fanns några klagomål på Karola under hans tid i kyrkan. Han ser henne snarare som en balanserad person. Henrik Rudsäter, komminister i samma församling, instämmer:

– Jag har full förtroende för henne både som kollega och medmänniska. Hon är lugn, saklig och tänker klokt. Jag till och med uppmanade Karola att söka en kyrkoherdetjänst för två år sedan, säger Henrik Rudsäter till Nyheter24.

"Det är hon som står åtalad"

Nu är tre åtal om grovt förtal väckta mot 54-åringen och rättegången kommer att äga rum i Eskilstuna tingsrätt under våren. I alla fallen nekar hon till brott.

– Jag ser inte att jag gjort något fel. Man måste väl ha rätt att ställa frågor, säger journalisten till Nyheter24.

I april 2003 fälldes journalisten i ett fall om ofredande i Stockholms tingsrätt. 54-åringen hade under hösten 2002 av okänd anledning ringt anonymt till en styrelseledamot i sin bostadsrättsförening och sagt åt henne att "passa sig jävligt noga" och "stick i väg med dina knarkkompisar". Hon sade också att hon visste att kvinnan hade barn, att hon hade kvinnans personnummer och att hon skulle ringa hennes arbetsgivare. Andra ledamöter i bostadsrättsföreningen hade fått liknande samtal. För brottet dömdes hon till böter.

Förklaras hon skyldig till grovt förtal kan påföljden bli böter eller fängelse i upp till två år. Karola hoppas att åtalet ska leda till att konflikten får ett slut, och att hennes namn rentvättas.

– Inom Svenska kyrkan har de inte haft svårt att förstå det som sker, eftersom vi träffar så många olika typer av folk. Men i och med åtalet får även allmänheten se att det är hon som står åtalad, inte vi andra, säger Karola Lindqvist Wahlbeck till Nyheter24.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!