- Foto: Per Løchen/Scanpix

Quick får ny resning

Thomas Quick - numera Sture Bergwall - får resning för mordet på Therese Johannesen, 11.


1998 dömdes Thomas Quick för mordet på den 11-åriga norska flickan Therese Johanessen. Nu kan Sture Bergwall, som han numera heter, frias för ytterligare ett mord.

Svea hovrätt har beslutat att ta upp fallet på nytt, uppger Dagens Nyheter.

– Det var ett glädjande besked. Vi har hela tiden varit övertygade om att vi hade goda argument för att få igenom en resningsansökan. Vi har känt stor tillförsikt, men man kan aldrig vara säker. Det här var då en bekräftelse på att vi hade rätt, säger Sture Bergwalls advokat Thomas Olsson till DN.

Sedan tidigare har Bergwall beviljats resning och frikänts för mordet på den israeliska turisten Yenon Levi 1988.

Thomas Quick erkände allt som allt ett 30-tal mord och fälldes för åtta. Men har, efter att ha ifrågasatts i media, tagit tillbaka sina erkännanden och är nu inriktad på att söka resning i samtliga mål.

– Vi har samma tillförsikt inför handläggningen i tingsrätten. Men de anmärkningar och den kritik som riktats mot utredningen i den ursprungliga rättegången är så pass omfattande att det är svårt att se hur en ny åklagare skulle kunna komma fram till en fällande dom, säger Thomas Olsson till DN.

Therese Johansson försvann från norska Drammen sommaren 1988 och hennes kropp har aldrig påträffats.

Bergwalls erkännande kunde inte styrkas med tekniska bevis, men fälldes ändå eftersom han bland annat kunde säga att hon hade böjveckseksem. Vilket inte ens polisen ska ha känt till.

Uppgifterna har dock kraftigt ifrågasatts av flera undersökande journalister.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!