Talmanskaos i riksdagen

Björn von Sydow (s) vägrar låta sig väljas till talman av sverigedemokrater. Hoppar av valet.


– Jag kandiderar om jag blir vald genom en överenskommelse mellan de rödgröna och alliansen, men inte om det handlar om ett slutet val med slutna valsedlar, för då skulle kanske sverigedemokraterna stödja mig. Och jag vill inte bli vald med den förutsättningen, säger tidigare talmannen Björn von Sydow (s) till Sveriges Radios Ekot.

Och alliansregeringen har inte för avsikt att komma överens med de rödgröna och släppa fram en socialdemokrat på talmansposten.

Mona Sahlin har orienterat mig om att statsministern inte är intresserad av den lösningen, säger Björn von Sydow till Ekot.

Som största parti i största blocket vill moderaterna behålla talmansposten som i dag heter Per Westerberg (m).

Samtidigt säger sverigedemokraterna att de stöder det parti som går med på att låta en sverigedemokrat bli andre vice talman.

– Vi tycker att det är rimligt att man fördelar talmansposterna på de olika blocken. Att det största blocket får talmansplatsen, att det näst största blocket får vice talmansplats och det tredje största blocket får andre vice talmansplats, säger Jimmie Åkesson till Ekot.

Inget parti vill dock ge sverigedemokraterna det skyltfönstret. Frågan är bara om de hinner komma överens innan omröstningen nu på måndag.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!