Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kisschema infört på äldreboende

JESSICA GOW / SCANPIX

Nyheter | 09/10/2010 15:12

"Det finns väl ingen som kan kissa på beställning. Man vill väl gå på toa när det behövs och inte vid några andra tillfällen."

SÖLVESBORG. På äldreboendet Slottsgården i Sölvesborg får de boende gå på toaletten efter ett särskilt "kisschema".

Ewa Lundgren, enhetschef på Slottsgården och Ann Hellgren, verksamhetschef inom äldreomsorgen, säger att man gjort liknande försök på andra äldreboenden - och detta med goda resultat, menar de.

– Syftet är att om man behöver blöja ska det vara rätt storlek, varken för stor eller för liten. Den som behöver hjälpmedlet kan kanske klara sig med en mindre storlek eller klara sig utan hjälpmedel men med toaletträning och schema, uppger Lundgren för Blekinge Läns Tidning.

Men vårdtagarnas anhöriga är skeptiska. En anhörig berättar för tidningen att hennes make har sex toalettbesök inplanerade från att han går upp tills han lägger sig. Och hon förstår inte alls tanken bakom det nya schemat:

– Det finns väl ingen som kan kissa på beställning. Man vill väl gå på toa när det behövs och inte vid några andra tillfällen, säger hustrun till Blekinge Läns Tidning.

Hellgren och Lundgren nekar dock till att schemat skulle ha införts på grund av ekonomiska skäl och menar att det stora målet är att varje enskild vårdtagare ska ha rätt skydd.

– Det finns inget sådant besparingskrav. Det är inte det som är tanken, Syftet är en ökad livskvalitet för den enskilde vårdtagaren, tillägger de för Blekinge Läns Tidning.