- Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Kisschema infört på äldreboende

"Det finns väl ingen som kan kissa på beställning. Man vill väl gå på toa när det behövs och inte vid några andra tillfällen."


SÖLVESBORG. På äldreboendet Slottsgården i Sölvesborg får de boende gå på toaletten efter ett särskilt "kisschema".

Ewa Lundgren, enhetschef på Slottsgården och Ann Hellgren, verksamhetschef inom äldreomsorgen, säger att man gjort liknande försök på andra äldreboenden - och detta med goda resultat, menar de.

– Syftet är att om man behöver blöja ska det vara rätt storlek, varken för stor eller för liten. Den som behöver hjälpmedlet kan kanske klara sig med en mindre storlek eller klara sig utan hjälpmedel men med toaletträning och schema, uppger Lundgren för Blekinge Läns Tidning.

Men vårdtagarnas anhöriga är skeptiska. En anhörig berättar för tidningen att hennes make har sex toalettbesök inplanerade från att han går upp tills han lägger sig. Och hon förstår inte alls tanken bakom det nya schemat:

– Det finns väl ingen som kan kissa på beställning. Man vill väl gå på toa när det behövs och inte vid några andra tillfällen, säger hustrun till Blekinge Läns Tidning.

Hellgren och Lundgren nekar dock till att schemat skulle ha införts på grund av ekonomiska skäl och menar att det stora målet är att varje enskild vårdtagare ska ha rätt skydd.

– Det finns inget sådant besparingskrav. Det är inte det som är tanken, Syftet är en ökad livskvalitet för den enskilde vårdtagaren, tillägger de för Blekinge Läns Tidning.

 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden tar emot Erdogan i Vita huset i maj

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

Israel sätter sig vid förhandlingsbordet igen, då premiärminister Benjamin Netanyahu ger klartecken för fortsatta samtal om vapenvila. Samtalen såg ut att ha lagts på is vid sidan av säkerhetsrådets skarpa krav.

Inflationen i USA på väntad nivå

Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

1 timme sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

1 timme sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.