Tisdag 20 Apr
Stockholm

Åklagare skraja för Aftonbladetspioner

Långsökt, säger han om åklagarnas nojor.
1 av 2
Långsökt, säger han om åklagarnas nojor. Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX
Tidigare överåklagare Sven-Erik Alhem menar att det är osannolikt att journalister skulle spana med tubkikare på åklagare.
2 av 2
Tidigare överåklagare Sven-Erik Alhem menar att det är osannolikt att journalister skulle spana med tubkikare på åklagare. Foto: Ingriza Media Ltd

City åklagarkammare har slagit larm om spioner - från Aftonbladet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

STOCKHOLM. City åklagarkammare vid Kungsbron rekommenderar sina anställda att vrida bort sina datorskärmar från fönstret, uppger juristtidningen Legally Yours.

Orsaken: Aftonbladet och Svenska Dagbladet - som båda ingår i den norska mediekoncernen Schibsted - står i färd med att flytta in mittemot vid årsskiftet.

Anställda åklagare har sedan flytten blev känd luftat sin oro vid interna möten, skriver Legally Yours. Och nu har säkerhetschefen gett lagens väktare instruktioner om hur man undviker ovälkomna fönstertittare.

– Vi jobbar för att förbättra säkerheten inom många olika områden, och för att säkerställa att informationen inte ska komma på avvägar, säger Jonas Nygren, säkerhetshandläggare på Åklagarmyndigheten, till Legally Yours.

Tidigare chefsåklagare Sven-Erik Alhem tycker att det verkar nojigt i överkant.

– Det är lite långsökt att någon skulle spionera på det sättet. Om jag varit chef där så skulle det vara befogat att varna medarbetarna för att läsa handlingar på tunnelbanor och pendeltåg. Där finns det goda möjligheter att tjuvläsa för någon som står intill. Men att någon skulle stå med tubkikare och spana in låter långsökt och orealistiskt, säger Alhem till Legally Yours.

Kommentera
Kopiera länk
Dela