1 av 2
- Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX /
2 av 2
- Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX

Bodström avstår från riksdagspensionen

"Jag har sedan länge avsagt mig allt vad riksdagsgarantilöner heter."


MASSACHUSSETS. Under natten till fredagen meddelade socialdemokraternas Thomas Bodström att han nu lämnar sin plats i riksdagen. Detta efter att riksdagen inte beviljat honom föräldraledighet.

Han ska nu börja om i USA tillsammans med sin familj och planerar dessutom att skriva en ny bok.

Han må vara arbetslös, men på grund av riksdagens inkomstgaranti går han definitivt inte lottlös. Bodström är nämligen garanterad 44 000 kronor i månaden under nästa år.

Han kan fortsätta att få garantin i flera år och har dessutom rätt till en riksdagspension. Men nu biter Bodström ifrån - och hävdar att han inte kommer att ta ut en krona.

– Nej, det kan jag säga direkt. Jag har sedan länge avsagt mig allt vad riksdagsgarantilöner heter. Det gjorde jag redan 2007, säger han till Dagens Nyheter.

Dessutom anser han att kritiken mot USA-flytten varit alldeles för hård:

– Min resa till USA har fått en alldeles för stor uppmärksamhet, men det är inte jag som avgör det, tillägger Bodström för Dagens Nyheter.

Han tycker inte heller att kritiken mot hans höga frånvaro i riksdagen är berättigad. I oktober avslöjade nämligen teveprogrammet Kalla Fakta att Bodström bara närvarat vid knappt hälften av tillfällena då riksdagen haft omröstning.

– Det som jag däremot har svårt att förstå är kritiken mot mitt riksdagsarbete. Om man lägger ihop min närvaro i utskotten, i kammaren, deltagande i debatter och motionsskrivning, skulle jag säga att jag nog är en av de ledamöter som arbetar mest i riksdagen, och inte tvärtom, säger Thomas Bodström till Dagens Nyheter.

Men hans karriär i politiken är inte över. Redan nu har samtal mellan socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin och Bodström förts, men hans nya roll i partiet är fortfarande oklar.

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
/