1 av 2
- Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX /
2 av 2
- Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX

Bodström avstår från riksdagspensionen

"Jag har sedan länge avsagt mig allt vad riksdagsgarantilöner heter."


MASSACHUSSETS. Under natten till fredagen meddelade socialdemokraternas Thomas Bodström att han nu lämnar sin plats i riksdagen. Detta efter att riksdagen inte beviljat honom föräldraledighet.

Han ska nu börja om i USA tillsammans med sin familj och planerar dessutom att skriva en ny bok.

Han må vara arbetslös, men på grund av riksdagens inkomstgaranti går han definitivt inte lottlös. Bodström är nämligen garanterad 44 000 kronor i månaden under nästa år.

Han kan fortsätta att få garantin i flera år och har dessutom rätt till en riksdagspension. Men nu biter Bodström ifrån - och hävdar att han inte kommer att ta ut en krona.

– Nej, det kan jag säga direkt. Jag har sedan länge avsagt mig allt vad riksdagsgarantilöner heter. Det gjorde jag redan 2007, säger han till Dagens Nyheter.

Dessutom anser han att kritiken mot USA-flytten varit alldeles för hård:

– Min resa till USA har fått en alldeles för stor uppmärksamhet, men det är inte jag som avgör det, tillägger Bodström för Dagens Nyheter.

Han tycker inte heller att kritiken mot hans höga frånvaro i riksdagen är berättigad. I oktober avslöjade nämligen teveprogrammet Kalla Fakta att Bodström bara närvarat vid knappt hälften av tillfällena då riksdagen haft omröstning.

– Det som jag däremot har svårt att förstå är kritiken mot mitt riksdagsarbete. Om man lägger ihop min närvaro i utskotten, i kammaren, deltagande i debatter och motionsskrivning, skulle jag säga att jag nog är en av de ledamöter som arbetar mest i riksdagen, och inte tvärtom, säger Thomas Bodström till Dagens Nyheter.

Men hans karriär i politiken är inte över. Redan nu har samtal mellan socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin och Bodström förts, men hans nya roll i partiet är fortfarande oklar.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

1 timme sedan

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

2 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

2 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

3 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

igår 21:32
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

igår 21:10
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.