Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

100 ensamkommande flyktingbarn fast i Malmö - platserna slut

1 av 1

Bertil Ericson / SCANPIX

Nyheter | 18/10/2010 14:11

Socialförvaltningen: "Vi står inför en katastrof."

MALMÖ. På bara en månad har över hundra ensamkommande flyktingbarn anlänt till Malmö. Och kommunplatserna runt om i Sverige är på väg att ta slut - vilket gör att barnen blir kvar i Malmö.

- Vi ligger hela tiden efter, säger Ronnie MagnussonMigrationsverket till SVT och fortsätter:

- Det kommer fler barn än vi får platser.

Eftersom barnen inte får plats i andra kommuner är sannolikheten stor att de blir kvar i Malmö så länge att de får uppehållstillstånd där och blir kvar i staden. Något som Malmö saknar beredskap för.

- Vi står inför en katastrof, säger Lene Cordes, chef på Socialförvaltningen i Malmö, till SVT.

En större spridning vore bra för att få barnen att lära sig svenska och lättare komma in i samhället, menar flyktingboendet i Malmös chef, Stefan Berseus, och lyfter fram flera norrländska exempel på framgångsrikt mottagande.

- Jag får ibland besök av barn som bott här i Malmö när de först kom till Sverige och sen hälsar på oss under sommarlovet och pratar felfri norrländska och har det väldigt bra i norra Sverige, säger Stefan Berseus till SVT.