Assange vill till Schweiz

- 05/11/2010, 11:29 -
Nu vill han till Schweiz, uppger Assange för tevestationen TSR.
1 av 3

Nu vill han till Schweiz, uppger Assange för tevestationen TSR.

TSR

2 av 3

ANGELICA KARLSSON/Scanpix

3 av 3

MARTIAL TREZZINI/AP/Scanpix

Wikileaks grundare vill lämna Sverige och söka asyl i Schweiz. Därmed skulle också Wikileaks verksamhet förläggas dit.

STOCKHOLM/GENÈVE. Julian Assange har fått nog av Sverige efter våldtäktsmisstankarna, det rättsliga efterspelet och mediedrevet.

I en intervju med schweiziska tevestationen TSR säger han att bara Schweiz och Island kan upprätthålla den säkerhet som krävs för att Wikileaks ska kunna bedriva sitt arbete i fred.

Tidigare har Assanges bedömning varit att den svenska tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen med det starka skyddet för källor utgör den bästa tänkbara jordmånen för Wikileaks uppdrag att låta anonyma myndighetskällor läcka hemliga dokument.

Assange har dock fått avslag på sin ansökan om arbets- och uppehållstillstånd i Sverige, och beslutet om eventuellt åtal för våldtäkt låter vänta på sig.

På Island har Assange hamnat i konflikt med många av de lokala aktivisterna inom Wikileaks.

Och nu står alltså Schweiz i stället på tapeten.

– Det är en verklig möjlighet, säger Julian Assange till TSR.

Under torsdagen meddelade den svenska åklagarmyndigheten att våldtäktsutredningen är långt framskriden, men ännu vet man inte om man tänker åtala eller ej.

– Med hänsyn till sekretessen och berörda personer kan någon närmare information om utredningen ännu inte lämnas, säger överåklagare Marianne Ny i ett pressmeddelande.