Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

USA spionerade i Sverige

- 06/11/2010, 14:15 -
1 av 2

JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

2 av 2

Dan Hansson / SvD / SCANPIX

Avslöjandet om amerikansk övervakning av norrmän kom först. Sedan Danmark - och nu Sverige.

STOCKHOLM. Det var i förra veckan som TV2 i Norge avslöjade att före detta norska poliser bevakat norrmän - på uppdrag av CIA och den amerikanska ambassaden.

Även i Danmark har den amerikanska ambassaden bedrivit en liknande verksamhet - och att USA också övervakar Sverige har nu konstaterats. Detta bekräftade justitieminister Beatrice Ask (m) på en presskonferens under lördagen:

– Efter kontakter mellan amerikanska ambassaden och Säpo har det bekräftats att den amerikanska ambassaden i Stockholm har vidtagit övervakningsåtgärder av samma slag som i Norge, uppgav Ask under konferensen.

Enligt uppgifter har USA övervakat människor och bilar som befunnit sig runt den amerikanska ambassaden i Stockholm eller kring amerikanska intressen i Sverige - ända sedan år 2000.

– Omfattningen känner vi inte till. Verksamheten har pågått länge, sedan 2000. Inga berörda svenska myndigheter ska ha känt till det, säger Ask till Expressen.

Man har bland annat fotograferat personer i området kring ambassaden - material som sedan sammanställts och skickats till USA. Ask själv säger att hon inte haft någon kännedom om vad som pågått och utgår från att amerikanska ambassaden kommer att informera om "hur den här utredningen gått till". Troligen är det enskilda svenskar som övervakats.

Journalisten och författaren Jan Guillou uppgav tidigare i veckan att han starkt misstänkte en amerikansk spaning av Sverige:

– Självfallet är det så, säger han till Aftonbladet.

Tidigare i veckan pressades Ask om misstankarna att spionage även pågått mot svenskar, men sa då att det hela var en "polisiär fråga", skriver Aftonbladet.

Det är ännu oklart om den amerikanska ambassaden eller de personer som bedrivit spaningen brutit mot någon lag.