- Foto: AP/Scanpix

Försvaret vill ha sexköpsregler

Vill ha gemensamma regler för hela EU.


Det svenska försvaret driver frågan om gemensamma regler gällande militärers sexköp för hela EU. Detta för att nå bättre jämställdhet.

– Det är viktigt av flera skäl. Dels är det så att om man ska bedriva ett progressivt och framåtriktande arbete för att stärka kvinnors mänskliga rättigheter. Jobba för att de ska få en bättre säkerhet och uppnå jämställdhet i sina länder så är det viktigt att vi gör den typen av arbete över hela ytan och det positiva arbetet undermineras om man samtidigt, inom ramen för insats, utnyttjar kvinnor sexuellt eller köper sex på plats, säger försvarets Charlotte Isaksson, till Sveriges Radios Ekot.

Enligt henne är problemet akut i och med att trovärdigheten hos lokalbeflokningen urholkas när militärer köper sex.

– Jag skulle säga att det är en tickande bomb att internationell personal utnyttjar kvinnor och män lokalt, säger hon till Ekot.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åklagaren: Mänsklig påverkan bakom skredet

Mjölken blir dyrare – Arla höjer priset

Arla planerar att höja priserna på sina produkter den första april. Både mjölken och andra varor kommer bli dyrare.

Jätteanläggning mot koldioxid får ok i domstol

Energibolaget Stockholm Exergi får tummen upp av Mark- och miljödomstolen. Planen är att de ska bygga en av de första anläggningarna för koldioxidinfångning i Sverige

Kvinna frias från krigsbrott i Syrien

Hovrätten friar en 35-årig kvinna från anklagelser om krigsförbrytelser i Syrien 2014, skriver flera medier. Kvinnan har tidigare dömts till tre månaders fängelse.

Här är påskens olycksvägar

Påsken är en av de mest trafikintensiva helgerna på året. Hundratusentals bilar är ute på vägarna. Här är Sveriges 30 mest olycksdrabbade vägar under påskhelgen de senaste fem åren:

Se upp i påsktrafiken - välj stora vägar

Påsktrafiken kan bli intensiv när många i dag ger sig iväg för helgfirande - särskilt till fjällen. Man kanske behöver lite extra tid så se till att ta höjd för det, säger Felicia Danielsson, kommunikatör på Trafikverket.