1 av 4
- Foto: Stephen B. Thornton/AP/Scanpix
2 av 4
- Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX
3 av 4
- Foto: Danny Johnston/AP/Scanpix
4 av 4
- Foto: Liz Condo/AP/Scanpix

Allt om fågeldöden i Falköping - Är domedagen nära?

"Man kan ju lägga ihop de här grejerna och misstänka att det är något skumt på gång. Kom ihåg var ni hörde det först."


Dead birds (mixtape)

Historikern och bloggaren Rasmus Fleischer har gjort ett mixtape apropå den senaste tidens händelser.

Ladda ner det här.

Sedan hundratals döda kajor rasat ner på gatorna i Falköping bara dagar efter att 5 000 fåglar dött och fallit från himlen i Arkansas och andra liknande incidenter inträffat i Louisiana anar somliga oråd.

Det pratas om - både på skoj och allvar - att "något är på väg att hända", som bloggaren Alex Schulman uttrycker det.

Men att fåglar faller från skyn är inte så ovanligt som man kan tro. Den 10 mars 2010 föll 75 starar från skyn ner på marken i Somerset under rapporterat "oklara omständigheter".

I januari 2007 skriver Daily Mail om fenomenet med massvis av döda fåglar som rasar ner på marken i både Texas i USA och Esperance i västra Australien.

I juli 2009 hittas ett stort antal sparvar döda på olika platser i Hobart i Tasmanien, skriver The Mercury och konstaterar att ingen tycks veta varför.

I nästan samtliga fall jämförs händelserna med skräckfilmer i allmänhet och Alfred Hitchcocks film Fåglarna i synnerhet.

Även Daniel Green, redaktör för tidningen Fågelvännen, känner till liknande fall men menar ändå att fallet i Falköping är unikt.

– I Sydafrika och Botswana finns det fall med insektsätande fåglar som i princip regnat ner från himlen och dött. Båda de fallen har förklarats som att det sammanhänger med väderomslag där det plötsligt blivit väldigt kallt och de har dött av svält och uttorkning.

– Det kan uppträda på södra halvklotet, men inte här, säger han till Nyheter24.

Han menar att även fallen i USA och Australien skulle kunna ha samma förklaring.

Greens första tanke när han hörde om de döda fåglarna i Falköping var dock att människor snarare än apokalypsen ligger bakom massdöden.

– Det spontana jag tänkte är att det faktiskt finns folk som skjuter på fåglar eller kanske rentav av spränger nånting för att skrämma bort fåglarna. Och just kajor är möjligen mer utsatta för såna attacker för att de stör folk, säger han till Nyheter24 och fortsätter:

– Det har tidigare varit något liknande fall där man spekulerat i att fyrverkerier skrämt dem, och att de flugit ihjäl sig mot något, så att säga.

Samtidigt vill Daniel Green själv inte utesluta att fågeldöden i Falköping är ett tecken på att domedagen är nära:

– Det var ju solförmörkelse i går också. Som gammal Tintin-läsare kan man ju lägga ihop de här grejerna och misstänka att det är något skumt på gång. Kom ihåg var ni hörde det först, säger Green.

Inom Svenska kyrkan ser man dock inget omedelbart samband mellan händelsen i Falköping och domedagen.

Är den nära nu, domedagen?

– Det finns uppgifter om att det ska finnas tecken i tiden som gör att man ska förstå att den yttersta tiden är nära, men man kan inte dra såna slutsatser av den här typen av händelser. Det har varit en del händelser på sista tiden, och är man bibelfundamentalistisk kanske man drar såna slutsatser men de flesta kristna gör det inte, säger Lars B Stenström, kyrkoherde på Olaus Petri församling i Örebro, till Nyheter24.

Han vill inte heller vända på resonemanget och säga vad som tyder på att domedagen skulle vara långt bort men poängterar att människan i alla tider trott sig leva nära de yttersta tiden.

– Jesus säger att man ska kunna se i tidens tecken och förstå, men han tänkte sig ju själv att den yttersta tiden var nära förestående, han tänkte att vissa inte ens skulle hinna smaka döden då, för 2 000 år sedan, så man ska vara försiktig, säger Lars B Stenström.

Stenström nämner själv den globala uppvärmningen och oljekatastrofen i Mexikanska golfen som mer oroväckande tecken än fågeldöden i Falköping men säger att det är "långsökt" att det skulle vara en del av Guds straff över jorden.

I stället menar han att varje generation ska ta ansvar för att tiden är kort och att han hellre pratar om domedagen som något var och en får möta efter döden.

– Det blir en individuell frågeställning, var människa som dör ska möta sin dom. Man får fråga sig: Hur lever jag mitt liv? säger Lars B Stenström.

Kanske inget lugnande svar det heller, men fåglarna tycks i alla fall inte vara ett bombsäkert bevis på att den yttersta dagen är här. 

Anderson Cooper om apokalypsens annalkande:

 

Otaliga fågelras, sammanfattat i ett youtubeklipp upplagt den 28 januari, 2009:

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!