Totalt ska 20 vargar skjutas i Sverige.
1 av 3
Totalt ska 20 vargar skjutas i Sverige. - Foto: Christer Höglund/AP/SCANPIX
För få tycker jägarna.
2 av 3
För få tycker jägarna. - Foto: OLIVIER MORIN/AP/SCANPIX
Vargjakten drar igång under lördagen.
3 av 3
Vargjakten drar igång under lördagen. - Foto: Lise Åserud/Scanpix

"Ställ in vargjakten"

I morgon drar vargjakten i gång. I ett sista desperat försök vädjar Svenska Rovdjursföreningen om att jakten ska stoppas. Samtidigt har Jägareförbundet ansökt om att få skjuta fler vargar.


I morgon drar den kontroversiella vargjakten i gång. Totalt har strax över 4 000 jägare anmält sig till årets jakt, en dramatisk minskning från förra året då närmare 12 000 jägare anmälde sig för att skjuta varg.

Naturvårdsverket har i år beslutat att 20 vargar får skjutas i Sverige. Men antalet anses av många jägare som får få. Jägarförbundet i Västmanland har överklagat beslutet, och vill skjuta fler, skriver Sverige Radio Västmanland

Samtidigt gör Svenska Rovdjursföreningen ett sista försök att stoppa vargjakten. Över 18 000 har skrivit under föreningens upprop mot vargjakten.

– Vi mottar ju väldigt många yttringar från människor som är upprörda och starkt emot vargjakten. Det finns ett starkt behov hos människor att göra sin röst hörd och protestera mot den här jakten. Vi vill visa för ansvariga politiker att de här människorna finns, säger Ann Dahlerus, generalsekreterare på Svenska Rovsdjursföreningen, Sveriges Radio Dalarna.

Hon säger också att det inte är aktuellt att bege sig ut i skogen för att protestera.

– Vi arbetar inte på det sättet att vi går ut i skogen och kommer hindra jakten utan vi jobbar framför allt mot politikerna eftersom det är politikerna som är ansvariga för jakten, säger Ann Dahlerus.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!