Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Blodiga ägarkonflikten fortsätter i Dreamhack

- 24/01/2011, 12:56 -
1 av 4

Dreamhack

En del av domstolshandlingarna.
2 av 4

En del av domstolshandlingarna.

Garpenståhl uttrycker sin glädje på twitter.
3 av 4

Garpenståhl uttrycker sin glädje på twitter.

4 av 4

MIKAEL FRITZON / SCANPIX

Från framgångssaga till bitter konflikt på fem år. Fragbite - som är en del av Nyheter24 - har kartlagt ägarkonflikterna kring Sveriges mest lönsamma och uppmärksammade e-sport.

För fem år sedan sålde Dreamhacks grundare verksamheten till Robert Ohlén, 42 år, och David Garpenståhl, 40 år, även känd som G3X.

Samarbetet mellan Ohlén och Garpenståhl skulle bli startskottet till en fantastisk framgångssaga med besökarrekord och andra rekord slagna vid vart och vartannat evenemang.

De båda parterna ingick ett avtal som delade ägandet av Dreamhack i lika delar mellan dem. Garpenståhl tog dock ansvaret för att driva själva verksamheten.

Succén Dreamhack

Hösten 2009 fick han den formella rollen som vd för Dreamhack, mot den under omständigheterna låga lönen av 20 000 kronor i månaden.

Under Garpenståhls ledning frodades Dreamhack och företaget växte konstant. Världsrekordet på 12 757 datorer under Dreamhack Winter 2010 innebar en dubblering av deltagarantalet jämfört med innan man tog över verksamheten.

Dreamhack har till och med börjat producera tidningsmagasin, skapat ett omfattande mässområde, e-sportarenor av internationellt häpnandsväckande omfattning och livesändning av e-sportmatcher med enorm spridning.

Garpenståhl sparkas

Medan Dreamhack fortsätter att slå rekord har framgångssagan även utvecklat en bitter baksida. I mars 2010, bara sex månader efter att han fått rollen som vd för Dreamhack får David Garpenståhl sparken.

Bakom beslutet står Bernt Ohlén, far till Robert Ohlén, som överlåtit sin andel av företaget till sin far.

– I februari upptäckte jag att David Garpenståhl inte hade skött sitt jobb, sa Bernt Ohlén då till Dagens Industri.

I sin kommentar till samma tidning ger Garpenståhl en fingervisning om att detta inte är en brytning som han kommer att låta vara:

– Jag känner mig helt överkörd och väldigt besviken.

Familjen Ohlén förväntar sig sedan att Garpenståhl ändå – trots att han blivit sparkad som vd – ska komma till Dreamhacks kontor och arbeta i form av styrelsemedlem.

Riskerade konkurs

Detta sker dock inte, och man anklagar Garpenståhl för att medvetet eller omedvetet riskera att försätta hela Dreamhack i konkurs genom att inte göra ekonomiska utbetalningar i form av löner, kundfakturor och inbetalningar till Skatteverket.

Enligt familjen Ohlén blir man tvungna att skjuta till kapital för att sommarevenemanget 2010 överhuvudtaget ska bli av. Totalt 5,1 miljoner kronor av familjen Ohléns privata tillgångar pumpas in i Dreamhack.

Garpenståhl hävdar å sin sida att anklagelserna om sabotage är nonsens och att han tvärtom försökt att skydda Dreamhack från ”familjen Ohléns framfart”.

Bitterhet och bråk

På kvällen tisdagen den 30 mars träffas David Garpenståhl och Bernt Ohlén på advokatbyrån Wistrands kontor på Regeringsgatan 36 mitt i centrala Stockholm.

Garpenståhl vill köpa Bernt Ohléns ägarandel. Något seriöst förslag kommer dock aldrig från Ohlén. Enligt Garpenståhl blir Ohléns svar, med ”hån och förakt”, att det skulle kosta 100 miljoner kronor.

I stämningsansökan skriver Ohlén att Garpenståhl, som var ”synbarligen missnöjd med erbjudna villkor”, förklarade att han ”avsåg göra allt han kunde för att krossa familjen Ohlén”.

Under samma möte meddelar Garpenståhl även att han polisanmält Bernt Ohlén för hans beteende i bolaget. Garpenståhl anklagar även Bernt Ohlén för att inte ha agerat i bolagets bästa, utan endast ha försökt sko sig på bolagets bekostnad.

Detta händer i mars och är upptakten till flera stämningar och rättsmål. Båda sidorna anlitar framstående advokatbyråer. Garpenståhl använder sig av Wistrands advokatbyrå med den internationellt rekommenderade advokaten Olof Alffram, medan Ohlén vänder sig till advokatbyrån Hökerberg & Söderqvist, med kontor i korsningen Kungsgatan-Sveavägen invid Hötorget i Stockholm.

Ohlén hävdar att han är ensam ägare till DreamHack medan Garpenståhl bestrider detta. Garpenståhl anklagas även för att förtala och sabotera Dreamhacks verksamhet. I samband med detta försöker Ohlén och Dreamhack att förbjuda Garpenståhl att konkurrera med dem (med grund i anställningsavtal med mera). Samtidigt kontrar Garpenståhl med att anklaga Ohlén för brott mot aktiebolagslagen.

Den rättsliga processen startar.

Men varför blev David Garpenståhl från början sparkad från vd-posten? Av allt att döma är Dreamhack ett mycket framgångsrikt företag med hög tillväxt. Bernt Ohléns avslöjade inte mer än att Garpenståhl inte skött sitt jobb.

Garpenståhl kommenterar detta för Nyheter24:s Fragbite:

– Att jag "inte skött mitt jobb" var endast en påhittad orsak för familjen Ohlén för att gå bakom min rygg och kapa bolagets styrelse och för att sedan kuppa företagen och försöka sätta dem på börsen.

Goda resultat

Familjen Ohlén hävdar å sin sida att en börsintroduktion aldrig varit aktuell, utan att man endast undersökt alternativ att få kapitaltillskott.

Samtidigt har Fragbite tagit del av intern kommunikation som visar att Dreamhack av allt att döma visade goda resultat innan Garpenståhl sparkades från vd-posten. År 2009, Garpenståhls sista år som ansvarig för verksamheten, omsatte Dreamhack totalt 27 miljoner kronor, en dryg tredubbling från 2006, då man gick in i bolaget. I kassan fanns då cirka 2 miljoner kronor.

Bernt Ohléns förtroende för David Garpenståhl som chef för verksamheten var åtminstone så sent som den 10 februari mycket gott, enligt mailkonversationer. Det måste alltså ha hänt något dramatiskt under februari som gjorde att Ohlén ändrade sin ställning.

Garpenståhl hävdar att han inte misskött sitt jobb och att familjen Ohlén endast har velat få ut snabba pengar ur Dreamhack, och därför sparkat honom. Han pekar på faktumet att ett annat bolag som Ohlén äger gjort en förlust på 6 miljoner kronor under 2008 och 2009 sammantaget. Pengar som skulle ersättas genom att börsintroducera Dreamhack, enligt Garpenståhl.

Olika källor inom Dreamhack gör dock gällande att Garpenståhl varit en mycket impopulär ledare bland annat inom Dreamhack Crew (de som hjälper till vid varje Dreamhack-evenemang).

I vilket fall som helst finns inte någon klar anledning till varför Garpenståhl blivit sparkad. Detta eftersom Dreamhack och familjen Ohlén endast ger den vaga förklaringen att han inte skött sitt jobb, samtidigt som Garpenståhl alltså klart och tydligt säger emot.

Att äga eller att inte äga

Som om inte trasslet redan var nog finns det även oklarheter i hur stor del av DreamHack Garpenståhl äger, om han skulle vinna målet om ägandet.

Detta beror på att aktierna i Dreamhack har spätts ut i och med de extra 5,1 miljoner kronorna som familjen Ohlén lade in i bolaget under 2010. Garpenståhls 50-procentiga ägarandel riskerar alltså att ha blivit till en minoritetspost (för de som sett The Social Network är det som händer med Garpenståhls ägarandel samma sak som hände med Eduardo Saverins ägarandel i Facebook).

Vidare hävdar familjen Ohlén även att man lånat Garpenståhl pengar för att han från början överhuvudtaget skulle ha råd att köpa in sig i Dreamhack. Det går därför på den vägen möjligtvis även att argumentera för att Garpenståhls andel tillhör familjen Ohlén som pant för lån, även om omständigheterna kring detta lån inte är kända.

Väntan på domslut

Tingsrätten jobbar långsamt, men vissa framsteg verkar ändå ske. Den 16 december skrev Garpenståhl på Twitter:

– Big victory in court today! Time for some celebration! :D

Detta skrevs angående det mål där Dreamhack och Ohlén försökt att förbjuda Garpenståhl att konkurrera med Dreamhacks verksamhet.

Målet pågick i nästan sju månader, vilket gjorde att det drog ut så mycket på tiden att domslutet inte längre skulle fylla någon funktion. Efter att ha nått en nota på 107 000 kronor för rättegångskostnader valde Dreamhack att ge upp. Garpenståhls motsvarande kostnad är 95 000 kronor. Vem som får betala återstår att se.

Mycket okänt

Det var dock bara ett av målen och flera återstår. Den 10 januari hölls förhandling i ett annat. Vilket mål som förhandlingen handlade om och hur det gick är oklart.

Nyheter24:s Fragbite har endast haft tillgång till handlingarna för ett av målen, och mycket kring konflikten är okänt. Klart är att Garpenståhl har planer för ny verksamhet, som sannolikt kommer att konkurrera med Dreamhack.

Oavsett utgång i rättsprocesserna står vi inför vad som kan bli en mycket turbulent tid i svensk e-sporthistoria.

Fortsättning lär följa.

Skrivet av: Filip Hansson/Fragbite