Tisdag 28 Sep
Stockholm

Bahnhof kräver spionkåta kunder på extra avgifter

Bahnhof gör alla sina nätkunder anonyma.
1 av 3
Bahnhof gör alla sina nätkunder anonyma. Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Den som vill fortsätta vara en måltavla för upphovsrättsspioner får betala en extra avgift.
2 av 3
Den som vill fortsätta vara en måltavla för upphovsrättsspioner får betala en extra avgift. Foto: Bahnhof
3 av 3

Den svenska internetleverantören Bahnhof stänger av loggarna för att undkomma övervakningslagen Ipred. Och kunder som vill fortsätta vara lätta måltavlor för statens spioner får betala en särskild avgift.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

INTERNET. Internetleverantören Bahnhof har kopplat ifrån sina loggar över nättrafiken - vilket gör att upphovsrättsinnehavare som vill använda Ipredlagen för att kolla vilka surfare som laddat ner skyddat material inte har något att hämta.

När nu Sverige står i färd med att implementera EU-lagstiftning som stadgar att alla nätleverantörer måste spara loggar tvingar Bahnhof sina kunder att använda en anonymiseringstjänst vilket gör loggarna värdelösa, uppger TorrentFreak.

Kostar att vara synlig

De kunder som vill fortsätta vara lätta måltavlor för Ipredspionerna kan köpa sig fria från anonymisering genom en särskild avgift på cirka 50 kronor i månaden. 

– Vi kommer bara att spara den data som registreras när kunden får kontakt med företagets servrar för att komma online. Det som händer sen är inte vårt ansvar och ligger utanför Bahnhof, säger företagets vd Jon Karlung.

– Så det enda vi sparar är väldigt lite informatin, som i praktiken är irrelevant.

Kommentera
Kopiera länk
Dela