Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nu tvingas åklagaren ta beslut om polisvåldtäkten

- 03/02/2011, 11:34 -
1 av 2

2 av 2

Claudio Bresciani / SCANPIX

En polis, tidigare befäl, misstänks för våldtäkt och grov misshandel av sin exsambo. Ändå har utredningen stått och trampat vatten i två och ett halvt år. Och uppenbarligen krävs det att åklagaren polisanmäls innan något händer.

STOCKHOLM. I tisdags skrev Nyheter24 att Kristian Augustsson, chefsåklagare vid riksenheten för polismål, polisanmälts för tjänstefel eftersom utredningen kring den gränspolis som misstänks för bland annat grov våldtäkt på sin före detta sambo, "Karin", stått stilla i två och ett halvt år.

Nu - efter anmälan och Nyheter24:s artikel - kan vi avslöja att ett beslut i ärendet till slut är på väg att fattas.

Ingela Sörgard, chefsåklagare vid UC i Malmö, som hanterar klagomålsfall mot åklagare, säger nämligen att man avvaktar med att ta ställning till anmälan mot Augustsson sedan de fått veta att han ska agera i ärendet.

– Saken är helt enkelt den att vi avvaktar till i nästa vecka, då vi fått underhandsinformation om att Kristian Augustsson kommer ta någon typ av beslut i ärendet, säger Ingela Sörgård.

Hon vill inte spekulera i vad det kan vara för beslut men bekräftar att de enda alternativ som finns är att ärendet läggs ner eller går till åtal.

– Utifrån det beslutar vi hur vi ska göra med anmälan, säger hon till Nyheter24.

Ska det verkligen krävas att media lyfter frågan eller att man anmäler åklagaren?

– Det är väl vare sig första eller sista gången det händer, kan man säga, säger chefsåklagare Ingela Sörgard till Nyheter24.

Även Karins målsägarbiträde, advokaten Björn Hurtig, menar att anmälan och medieuppmärksamheten varit avgörande för utvecklingen.

– Vad hade hänt om ni inte dragit igång det här? Hade det tagit fyra år då? säger Björn Hurtig till Nyheter24.

Han ställer sig också frågande till varför UC avvaktar med sitt beslut om förundersökning efter att de fått veta att Augustsson ska agera.

– Om han tar beslut nu - har han inte gjort fel då? Har han inte varit långsam då? När han står under risken att bli föremål för åtal, kan han då läka det genom att ta ett beslut, trots att han inte gjort något på två och ett halvt år? Om han agerar i panik nu, läker det då allt han struntat i att göra under hela utredningen?

När Nyheter24 når Kristian Augustsson säger han att anmälan mot honom och mediauppmärksamheten kring fallet inte ligger bakom att ärendet nu når beslut.

– Det har inget alls med detta att göra, säger han till Nyheter24.

Varför har utredningen inte gått framåt tidigare?

– Jag har bedrivit utredningen hela tiden, den har gått framåt hela tiden.

Är inte två och ett halvt år väldigt lång tid att  ha det här över sig för både offer och misstänkt?

– Man gjorde en utredning som först lades ner och sedan fick vi in andra anmälningar, men jag vill inte kommentera något mer.

Enligt Kristian Augustsson skickades de blodiga lakanen tillbaka till brottsoffret utan att ha analyserats hos Statens kriminaltekniska laboratorium eftersom utredningen först lades ner.

Men de kom tillbaka först för två veckor sedan.

– Man upptäckte att det inte var gjort, att de blivit liggande, då skickade man tillbaka dem nu.

Kan man lita på att en polis som begår brott utreds lika nitiskt som en annan person?

– Jag tycker vi lagt ner väldigt mycket arbete på detta. Men jag vill inte kommentera det mer, säger Augustsson till Nyheter24.

Läs Nyheter24:s första artikel om Kristian Augustssons agerande här.